Ga naar de inhoud
Elk jaar tientallen doden

Helmplicht voor snorfietser komt eraan, minister overweegt overgangsperiode

(Archieffoto) Beeld © ANP

Bestuurders en passagiers van snorfietsen moeten straks een helm gaan dragen. Dat stelt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Wanneer de helmplicht wordt ingevoerd voor de ruim 700.000 snorfietsers in ons land, is nog niet duidelijk.

De minister overweegt een overgangsperiode, zo blijkt uit een wetsvoorstel dat online is gepubliceerd. De helmplicht wordt ingevoerd op aandringen van de Tweede Kamer. 

Tientallen slachtoffers

Met de helmplicht moet de verkeersveiligheid worden vergroot. "Per jaar vallen er 30 tot 40 dodelijke slachtoffers door ongevallen waar snorfietsers bij zijn betrokken", zei internist aan het UMCG Wouter Bierman eerder tegen RTL Nieuws

Ook hoopt minister Van Nieuwenhuizen dat snorfietsers door een helmplicht overstappen op een ander vervoersmiddel. Dat zou ongelukken moeten schelen.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer wil dat helm verplicht wordt op de snorfiets

De minister vindt dat bij de invoering van de helmplicht een redelijke overgangsperiode nodig is. Zo vindt ze dat snorfietsers de mogelijkheid moeten krijgen om een geschikte helm te kopen. 

Fietspad

Snorfietsen zijn in de jaren zeventig geïntroduceerd; ze mogen niet harder dan 25 kilometer per uur. Snorfietsers mogen gebruik maken van het fietspad. In Amsterdam worden ze sinds kort verplicht op de weg te rijden om fietsers meer ruimte te geven. 

De Tweede Kamer besloot eind 2018 al dat een helm verplicht moet worden op de snorfiets. Dit werd onder meer besloten omdat 138 Nederlandse artsen een petitie aanboden

'Beetje wennen'

01:21
Snorfietsers mogen sinds vorig jaar in Amsterdam niet meer op het fietspad.