'Verkeerde woorden'

Farmers Defence Force biedt toch excuses aan voor dreigende teksten

05 februari 2020 23:36 Aangepast: 06 februari 2020 08:11
Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force (R) tijdens een bijeenkomst van het Landbouw Collectief

Farmers Defence Force (FDF) heeft tóch excuses gemaakt voor de dreigende teksten van eerder vandaag. De hele avond heeft de boerenactiegroep in Nijkerk overleg gehad met het Landbouwcollectief waar zij onderdeel van uitmaken. Het kabinet staakte vanmiddag de onderhandelingen vanwege die intimiderende woorden.

Farmers Defence Force (FDF) maakt onderdeel uit van het Landbouwcollectief die met het kabinet onderhandelt over de stikstofcrisis. Vanmiddag staakte het kabinet de onderhandelingen vanwege een intimiderende brief van de Farmers Defence Force. 

Toch excuses

'Een ieder die de sector nu verraadt, zal dat weten', stond er in de dreigende verklaring. "Deze keer zal heel Nederland weten hoe en door wie de boeren worden verkocht en verhandeld."

Vanavond liet FDF na urenlang overleg weten toch excuses te maken voor de 'verkeerde woorden'. De boerenactiegroep blijft daardoor in het Landbouwcollectief.

Eerder vandaag liet de protestgroep nog weten geen excuses te willen maken voor de omstreden verklaring.

Woorden terug 

Premier Mark Rutte en minister Schouten namen de woorden hoog op en lieten weten dat dit te ver ging. Het kabinet gaf de protestgroep wel de mogelijk om de teksten terug te nemen.

Het kabinet reageert morgen pas op de excuses van Farmers Defence Force. Eerder gaven minister Schouten en premier Rutte al wel aan dat het intrekken van de verklaring voldoende was om de gesprekken weer voort te zetten. 

Wie is de boerenprotestgroep Farmers Defence Force?

  • Farmers Defence Force is een van de organisaties binnen het Landbouw Collectief.
  • Maar ze zijn radicaler dan andere clubs.
  • De actiegroep is ontstaan nadat een varkensstal in Boxtel vorig jaar mei werd bezet door dierenactivisten.
  • Boeren besloten zich te verenigen om zich gezamenlijk te verzetten tegen iedereen die een gevaar vormt voor de sector. 
  • Sindsdien zijn ze één van de drijvende krachten achter de grote boerenprotesten op het Malieveld.
  • Hun voorman kwam eind vorig jaar in opspraak als hij de situatie van de boeren vergelijkt met die van Joden in de Tweede Wereldoorlog  
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet schort overleg met boeren op na dreigbericht Farmers Defence Force

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore