Ga naar de inhoud
Minder Marokkanen-proces

Wilders haalt uit naar OM: 'Verblind door haat tegen PVV'

Advocaat Geert-Jan Knoops en PVV-leider Geert Wilders vandaag in de rechtbank. Beeld © ANP

De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie heeft vandaag woest gereageerd op beschuldigingen van Geert Wilders. De PVV-leider zei tijdens het hoger beroep in het 'minder Marokkanen-proces' dat de advocaat-generaals in het proces 'verblind zijn door haat tegen hem en de PVV'.

Wilders haalde in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol fel uit naar het Openbaar Ministerie (OM). Hij zei onder meer dat hij vindt dat de advocaten-generaal zich 'moesten doodschamen' en hij noemde de strafzaak tegen hem een 'politieke poppenkast'.

Advocaat-generaal Gerard Sta vindt dat de uitspraken van Wilders niet door de beugel kunnen. "Die woorden kunnen gewoon niet, het is volstrekt onjuist. Dit gaat alle perken te buiten."

De
Lees ook:
De Wilders-files: waarom geheime stukken over bemoeienis OM explosief zijn

Volgens Sta moet de politicus met bewijs komen, als hij beweert dat er stukken achtergehouden worden. "Ik vind dat Wilders zijn woorden moet terugnemen. Maar omdat ik weet dat hij dat toch niet zal doen, ga ik er niet om vragen."

Pak documenten

Maandag stuurde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een flink pak documenten naar de Tweede Kamer over de strafvervolging van Wilders. Het gaat om alle communicatie tussen het departement en het OM tussen maart 2014 en december 2016 over de gewraakte uitspraken van Geert Wilders. 

Opstelten
Lees ook:
Opstelten greep persoonlijk in bij communicatie over Wilders-proces

Wilders is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Het OM zegt dat het zelfstandig de beslissing heeft genomen de PVV-voorman te vervolgen.

Hoger beroep

Wilders staat terecht voor een uitspraak uit 2014. Tijdens een bijeenkomst stelde de politicus zijn publiek drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder 'Minder! Minder!' als antwoord. Hiermee zette de PVV'er volgens het OM aan tot haat.

Topambtenaren
Lees ook:
Topambtenaren eisten harde aanpak in proces tegen 'kwaadaardige' Wilders

In hoger beroep heeft het OM net als eerder een geldboete van 5000 euro geëist. De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016, maar legde geen straf op. Zowel het OM als de politicus zelf gingen in beroep.

Het proces gaat verder op 23 maart. De zitting zal niet - zoals de eerdere zittingen - in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol zijn, maar in Den Haag. Dat is omdat op Schiphol die dag het MH17-proces gepland staat. 

Wilders noemde de gang van zaken eerder 'maffiapraktijken'

05:15
"Deze hele rechtszaak was een politiek proces", zei een boze Wilders in augustus 2019.