Zo groot als Apeldoorn

Minister Schouten wil komende 10 jaar 37.000 hectare bos erbij

03 februari 2020 17:02 Aangepast: 03 februari 2020 17:56

De komende tien jaar moet Nederland er 37.000 hectare bos bij krijgen. Dat is een uitbreiding van zo'n 10 procent, ongeveer net zo groot als de gemeente Apeldoorn.

Dit blijkt uit de bosstrategie die minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ze wil komende zomer samen met de provincies een uitvoeringsplan gereed hebben.

Klimaatakkoord

De uitbreiding is volgens Schouten nodig voor herstel van de biodiversiteit en om de doelen uit het klimaatakkoord te halen. Bos is belangrijk voor de opslag van CO2.

Voor de uitbreiding van de bossen wordt zowel gekeken naar bestaande natuurgebieden als naar gebieden daar buiten. Het gaat in het laatste geval om het combineren van functies. Zo is het bij voorbeeld mogelijk landbouw, woningbouw of energieopwekking te combineren met natuur.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Natuurmonumenten gaat minder bomen kappen na kritiek

Staatsgrond

Van de uitbreiding realiseert Staatsbosbeheer 5.000 hectare op staatsgrond.

De vitaliteit en kwaliteit van de Nederlandse bossen staat nu volgens Schouten onder zware druk, met name op de armere zandgronden. Het veranderende klimaat, de hoge stikstofdepositie en verdroging zijn daarvan de belangrijkste oorzaken.

Houtoogst

Het bos moet volgens Schouten weer weerbaar worden. Alleen dan kunnen toekomstige generaties er ook van profiteren. Daarvoor is het nodig dat er meer verschillende bostypen en boomsoorten komen.

Schouten wil daarbij ook ruimte houden voor kap. Ze wil zelfs een lichte uitbreiding van de houtoogst. Die moet vooral worden gebruikt voor hoogwaardige toepassingen, zoals de bouw van huizen. Het gebruik van hout om te stoken en energie op te wekken wordt afgebouwd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore