Incident in trein

Kamerleden halen uit naar Baudet vanwege 'Marokkanen-tweet': 'Walgelijk'

03 februari 2020 10:52 Aangepast: 03 februari 2020 13:33
Thierry Baudet staat de media te woord.

Kamerleden halen hard uit naar Forum-leider Thierry Baudet vanwege zijn 'Marokkanen-tweet'. "Beschuldigingen bij elkaar fantaseren is walgelijk", zegt VVD-Kamerlid Zohair el Yassini in een tweet.

Aanleiding is een bericht dat Forum-leider Thierry Baudet vrijdagavond op sociale media deelde: 'Twee dierbare vriendinnen waren ernstig lastig gevallen door vier Marokkanen in de trein', aldus Baudet. 

Maar al snel doken op sociale media berichten op dat het verhaal anders in elkaar zou steken. Ook de NS bevestigde dat: het zogenoemde 'lastigvallen' zou zijn gebeurd omdat het om conducteurs in burger ging die bezig waren met een kaartjescontrole.

Boze Kamerleden

VVD-Kamerlid Zohair el Yassini: "Als er Marokkaans bloed door je aderen stroomt, ben je bij Thierry Baudet op voorhand een verdachte ondanks je Nederlandse hart."

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageert kort maar krachtig: 'Sorry seems to be the hardest word'. D66-Kamerlid Jan Paternotte schrijft op Twitter: 'Bah!'

Baudet is sinds zondagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Ook zijn partij is sindsdien onbereikbaar. 

Zohair El Yassini, Kamerlid van de VVD. Zohair El Yassini, Kamerlid van de VVD.

NS: 'Nog geen excuses'

De NS reageerde gisterenmiddag. Een NS-woordvoerder liet weten dat een collega zichzelf herkende op de foto die Baudet bij het bericht had gezet. Hij liet weten dat het inderdaad ging om een kaartjescontrole die in burger werd uitgevoerd. Dat gebeurt meerdere malen per week.

De vrouwen wilden volgens de NS-woordvoerder niet geloven dat het om NS-medewerkers ging. Ze konden zich gewoon legitimeren, maar de twee vrouwen weigerden nog steeds te geloven dat het een echte controle was. Daarom werd er een agent bijgeroepen, die al in de trein aanwezig was. 

'Nog geen excuses'

"Ook wij hebben nog niets van Baudet gehoord. Geen sorry of excuses", laten zowel de woordvoerders van NS en politie in een reactie aan RTL Nieuws weten. 

'Laf' 

VVD-Kamerlid Yassini noemt de reactie van Baudet 'laf': "Als er iets fout is: benoem het. Maar beschuldigingen bij elkaar fantaseren is walgelijk en dan ook weigeren je woorden terug te nemen."

D66-Kamerlid Paternotte: "Je zult maar een Nederlander met een Marokkaanse opa zijn. Je werk doen. Vervoersbewijzen controleren. Beleefd blijven als twee vrouwen die niet willen laten zien. En dan van Baudet horen dat je helemaal geen Nederlander bent en vrouwen lastigvalt."

'Fake-gehalte'

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) vindt het afschuwelijk wat er is gebeurd. "Het is een motie van wantrouwen naar de hele samenleving, niet alleen naar de Marokkanen. Het gaat ons allemaal aan en drijft ons allemaal uit elkaar", zegt Sahil Achahboun namens de stichting.

De vice-voorzitter vervolgt: "Het is afschuwelijk dat dit gebeurt. Hoe kunnen we dit accepteren? Niet alleen Marokkanen, maar iedereen in Nederland. Het is niet nieuw dat Baudet met dit soort uitspraken komt en wij zijn er een beetje klaar mee."

Zo ontstond de ophef

  • Baudet twittert vrijdagavond rond 22.30 uur dat 'zijn twee dierbare vriendinnen ernstig worden lastiggevallen door vier Marokkanen in de trein'.
  • Als snel melden getuigen dat het verhaal anders in elkaar steekt: 'Zij hebben de vrouwen niet lastiggevallen, de twee vrouwen wilden met moeite meewerken aan de controle. Ze wilden hun vervoersbewijs niet laten zien."
  • De lezing van getuigen wordt op Instagram bevestigd door Kevin Karssies, buitengewoon opsporingsambtenaar bij de NS en naar eigen zeggen een van de mensen die de vrouwen aanspraken. "Ik kan dit beamen."
  • Daarna bevestigt ook de NS dit verhaal.
  • Op sociale media is het incident trending.
  • Kamerleden van onder andere D66 en VVD halen hard uit uit Baudet.
  • CU-voorman Segers vindt excuses op zijn plaats.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS na tweet van Baudet: 'Lastigvallende Marokkanen' zijn conducteurs

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore