Ga naar de inhoud
Blender

Inspectie tegen cadeau-actie voor zwangere die vaccin weigert

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd keert zich tegen een oproep aan zwangere vrouwen om zich niet te laten vaccineren tegen kinkhoest in ruil voor een blender. De inspectie vraagt de beheerder van een website de campagne aan te passen.

"Zulke oproepen houden zwangere vrouwen af van het deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma. Zeker als aan zo’n oproep een beloning is gekoppeld. Dat levert een risico op voor de gezondheid van jonge kinderen, zowel individueel als door het dalen van de vaccinatiegraad in Nederland", stelt de inspectie.

Woede
Lees ook:
Woede om actie: 'Weiger vaccin tijdens zwangerschap, krijg een blender'

Het RIVM sprak eerder van een 'misleidende commerciële oproep aan zwangere vrouwen om zich niet te vaccineren tegen kinkhoest'. In de oproep worden aanstaande moeders beloond met een blender als ze zich niet laten vaccineren.

Onverantwoord

"Een blender krijgen als je je kind niet beschermt met een vaccinatie, dat is echt een onverantwoorde actie", liet staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) weten.

Ook de SP was kwaad. "Wat een idiote oproep", zei de SP een paar weken geleden. "De gezondheid van je kind in de waagschaal stellen om een f*kking blender te kunnen winnen."

Autisme, schadelijke stoffen? Feiten en fabels over vaccineren

03:01
We zetten de verhalen over vaccineren voor je op een rij.