Politiek

Kaag: zo min mogelijk tarieven in nieuwe handelsdeal met Britten

31 januari 2020 16:22
Minister Sigrid Kaag tijdens een begrotingsdebat in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Nederland zet bij de toekomstige handel met de Britten in op zo min mogelijk belemmeringen en douane. Dat zegt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel, D66) tegen RTL Z.

Volgens de minister komen er idealiter geen importtarieven of andere beperkingen bij de nieuwe handelsovereenkomst tussen de EU en het VK.

"Maar dat hangt natuurlijk erg af van waarmee de Britten straks komen", aldus Kaag, die benadrukt dat de EU-landen geen concessies doen op het gebied van kwaliteits- en veiligheidsnormen. 

Nederland wil vooral eerlijke handel met het Verenigd Koninkrijk. Kaag: "We willen het gelijk speelveld behouden. Daarbij gaan wij echt voor de Nederlandse ondernemer en de Nederlandse burger."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Brexit is een feit, verandert er nu iets? Zes vragen over de brexit

'Verlaging standaarden onbespreekbaar' 

Mochten de Britten toch hun kwaliteitsstandaarden verlagen, kunnen ze wat haar betreft rekenen op minder toegang tot de Europese markt. Het verlagen van standaarden noemt ze 'absoluut onbespreekbaar'.

Vanaf 1 februari geldt een overgangsperiode tot in ieder geval 31 december, waarbinnen de Britten volgens premier Boris Johnson hoe dan ook een handelsakkoord willen sluiten. Kaag: "Dat wordt een hele klus, daar moet je niet naïef over zijn. Maar ook wij zijn ambitieus, we willen eruit komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore