Ga naar de inhoud
Snel verbod

Verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen gaat komende jaarwisseling al in

Archiefbeeld Beeld © Archieffoto ANP

Consumenten mogen de komende jaarwisseling geen knalvuurwerk en vuurpijlen meer afsteken. Dat heeft het kabinet besloten.

Haagse bronnen bevestigen aan RTL Nieuws na berichtgeving van de NOS.

Veel incidenten

Na de afgelopen jaarwisseling, waarbij er weer veel incidenten plaatsvonden, kwam er een kentering. "Deze jaarwisseling is weer niet geworden wat-ie moet zijn en dat vraagt om meer maatregelen", zei minister Grapperhaus van Justitie begin deze maand over de jaarwisseling met veel incidenten.

Twee weken geleden steunden de Tweede Kamerfracties van VVD en CDA, na lang verzet, een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Coalitiegenoten D66 en ChristenUnie waren al langer voor zo'n verbod.

Het kabinet heeft nu besloten dat het verbod zo snel mogelijk in moet gaan.

Rapport onderzoeksraad

Belangrijke leidraad bij de inperking van het vuurwerk is het advies van de politie en het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die pleiten allemaal voor een verbod van knalvuurwerk en vuurpijlen.

Illegaal vuurwerk ontplofte in gezicht van Joost: 'Besefte niet wat er gebeurde'

02:53
Joost Arentsen (19) steekt al jaren vuurwerk af, samen met zijn vrienden. De laatste twee jaar kopen ze zelfs illegaal vuurwerk. Dat kwam hem duur te staan: het ontplofte in zijn gezicht.