'Mensen zijn woedend'

Opmerking minister Slob over dichten loonkloof onderwijs wekt verbazing: 'Doe nu iets!'

30 januari 2020 14:21 Aangepast: 30 januari 2020 14:54
Stakende leraren vandaag in Rotterdam. Beeld © ANP

Verbazing over de uitlatingen van onderwijsminister Arie Slob. Die zei gisteren dat het volgende kabinet moet regelen dat leerkrachten in het basisonderwijs net zoveel moeten gaan verdienen als hun collega's in het voortgezet onderwijs. Juist Slob zou dat nu kunnen regelen, zegt de Algemene Onderwijs Bond (AOb). "Het is lekker voor de bühne."

Slob zei dat er uiteindelijk één cao moet komen voor al die leraren samen, maar dat hij daar zelf deze kabinetsperiode niet meer mee aan de slag gaat. Een nieuwe cao wordt afgesloten door de werkgevers en werknemers in het onderwijs.

Docent Kees van Amstel: 'Ik vind het een vuile hufterstreek'

Arie Slob gaf een interview in De Telegraaf, maar Kees van Amstel is daar niet over te spreken.

De AOb reageert gebeten op de opmerkingen. "We zijn ongelukkig met zulke plannen voor een volgend kabinet. Doe nu iets!", zegt Simone van Geest van de onderwijsbond. Ze wijst er op dat er al heel lang – onder meer door de AOb zelf - wordt gepleit voor het gelijktrekken van de lonen in het onderwijs.

"Dit is lekker voor de bühne. Zonder geld valt er geen zaken te doen", zegt Van Geest die bij de onderwijsstaking in Amsterdam is. "Mensen die hier staken waren echt woedend over de opmerkingen van Slob."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdien jij meer dan een leraar?

Vuist op tafel slaan

Ook GroenLinks-Tweede Kamerlid Lisa Westerveld is verbaasd over de timing van Slob. "Het zou tijd worden. We hebben al heel vaak gezegd dat er 1 cao moet komen. Blij dat hij dat hij dat nu ook zegt. Het is wel jammer dat hij binnen het kabinet te weinig met de vuist op tafel slaat, en er zelf iets aan doet."

Vakbond CNV Onderwijs noemde de opmerkingen van Slob gisteravond al 'te gemakkelijk'. De bond verwijt Slob de bal bij een nieuw kabinet neer te leggen. Ze willen nu direct afspraken maken met het kabinet en de werkgevers 'over hoe we dit doel binnen afzienbare termijn kunnen bereiken'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van