Harde taal

Rusland: 'Nederland provoceerde met Sjoerdsma in delegatie'

29 januari 2020 13:55 Aangepast: 29 januari 2020 14:19
Beeld © AFP

Nederland heeft Rusland geprovoceerd door D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in een parlementaire delegatie op te nemen terwijl bekend was dat hij Rusland niet in mocht. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard.

Het geplande werkbezoek van een delegatie uit de Tweede Kamer aan Rusland werd deze week afgeblazen omdat Sjoerdsma werd geweigerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamerlid toegang geweigerd tot Rusland, minister ontbiedt ambassadeur

Bewuste provocatie

"Nederland heeft bewust een sfeer van ophitsing gecreëerd door Sjoerd Sjoerdsma in de parlementaire delegatie op te nemen, die Rusland niet in mag", aldus de verklaring. "Ondanks onze waarschuwingen hebben ze bewust deze provocatie gedaan, terwijl ze op de hoogte waren van de gevolgen." Volgens Tass staat D66 bekend om de 'onvriendelijke en schaamteloos agressieve' verklaringen tegen Rusland.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft de Russische ambassadeur vanwege de kwestie al op het matje geroepen.

De relatie met Rusland is ernstig verslechterd sinds de Russische annexatie van de Oekraïense Krim en vooral na het neerhalen van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne. In 2008 was de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken voor het laatst op bezoek in Rusland.

Sjoerd Sjoerdsma over de reden dat hij Rusland niet meer in mag:

Sjoerd Sjoerdsma, kamerlid voor D66, is het middelpunt geworden van een diplomatieke rel tussen Nederland en Rusland. De Russen zetten Sjoerdsma op een zwarte lijst - hij mag het land niet meer in.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer zegt bezoek aan Rusland af na weigeren toegang parlementariër

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore