Door protest Charlotte

'Blokhuis moet ggz-instellingen kunnen dwingen patiënten op te nemen'

29 januari 2020 06:00
Jesse Klaver bij de demonstrerende Charlotte Bouwman. Beeld © ANP

Staatssecretaris Blokhuis moet zo snel mogelijk ggz-instellingen kunnen dwingen patiënten met complexe psychische problemen op te nemen. GroenLinks komt vandaag met een noodmaatregel om hem die wettelijke bevoegdheid te geven.

Sinds vorige week zit Charlotte Bouwman bij het ministerie van Volksgezondheid. Ze protesteert tegen de misstanden in de ggz. Zelf wacht ze inmiddels 812 dagen op behandeling – en zoals zij zijn er nog veel meer mensen. Dat kan niet, vindt GroenLinks.

"De problemen waar we over spreken bij deze mensen die zijn zo acuut", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, "die gaan over leven en dood. Die kan je niet zo lang laten wachten."

Charlotte in actie

Charlotte Bouwman bivakkeert in het ministerie van Volksgezondheid. Ze wacht op zorg omdat ze sinds acht jaar suïcidaal is. Telkens belandt ze op wachtlijsten en daar is ze klaar mee.

Opdracht

Staatssecretaris Blokhuis ging gisteren voor de tweede keer in gesprek met Charlotte Bouwman, die sinds vorige week bij het ministerie van Volksgezondheid bivakkeert omdat ze al ruim 800 dagen op de wachtlijst staat voor psychische hulp.

Blokhuis kondigde na het gesprek aan sneller hulp te willen garanderen voor mensen zoals zij. "Wij willen vanuit Den Haag dat er voor bepaalde ziektebeelden dit aanbod is. En daar geven we gewoon een opdracht voor aan verzekeraars en aanbieders", zei Blokhuis.

Noodmaatregel

Om dat te regelen, is een meerderheid in de Tweede Kamer nodig. GroenLinks komt daarom met een noodmaatregel. "Die noodmaatregel regelt dat de minister en de staatssecretaris straks de mogelijkheid hebben om zorgverzekeraars en instellingen te dwingen om tot behandeling over te gaan, om iemand op te nemen."

Charlotte zet haar protest intussen voort. Zij is pas tevreden als er ook echt wat gebeurt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blokhuis eist snellere hulp voor mensen met complexe psychische problemen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore