Ga naar de inhoud
Na kritiek

Tweede Kamer zegt bezoek aan Rusland af na weigeren toegang parlementariër

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Tweede Kamerleden gaan volgende maand niet op werkbezoek naar Rusland omdat het land het kritische D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma weert. De buitenlandspecialisten van de partijen in de Kamer hebben dat zojuist besloten.

Sjoerdsma is zeer kritisch over het bewind van de Russische president Vladimir Poetin. Ook over het rookgordijn dat Rusland opwerpt bij het MH17-onderzoek, heeft hij zich fel uitgelaten. Sjoerdsma zegt 'teleurgesteld' te zijn want hij was graag de dialoog aangegaan. "Het is teleurstellend dat Rusland me op de sanctielijst plaatst, maar goed, kennelijk is de kritiek wel aangekomen", zei hij daar gisteren over.

Eerder had de VVD al aangegeven dat ze niet wilden gaan omdat Sjoerdsma werd geweigerd. Kamervoorzitter Khadija Arib zei eerder ook al dat ze zich kon voorstellen dat de hele commissie nu niet naar Rusland gaat. "Het is niet aan anderen om de samenstelling van de delegatie te bepalen."

Blok

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken riep gisteren de Russische ambassadeur op het matje, maar Rusland gaf geen krimp en Sjoerdsma blijft niet welkom. De liberale fractie in het Europees Parlement, waartoe ook D66 en VVD behoren, heeft de parlementsvoorzitter gevraagd tegen het weren van Sjoerdsma te protesteren.

De Kamerdelegatie wilde Rusland volgende maand bezoeken. Dat zou voor het eerst zijn sinds 2008. De verstandhouding met Rusland is moeizaam, door de inval in de Krim, maar vooral sinds het neerhalen van vlucht MH17. Die kwestie zou een belangrijk gespreksonderwerp zijn tijdens het bezoek.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamerlid toegang geweigerd tot Rusland, minister ontbiedt ambassadeur
Bron: RTL Nieuws