Marinierskazerne Vlissingen

Zeeuwse bestuurders woedend op staatssecretaris Visser vanwege weergave gesprek

27 januari 2020 18:01 Aangepast: 27 januari 2020 18:59
Voor staatssecretaris Barbara Visser van Defensie dreigt een miljardenstrop.

De bestuurders van Zeeland vinden dat staatssecretaris Barbara Visser van Defensie een onjuiste weergave schetst van het gesprek dat ze vanmorgen met haar gehad hebben over de verplaatsing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Dat schrijven ze in een woedende brief aan premier Rutte, in handen van RTL Nieuws.

Het eerste kabinet Rutte besloot in 2012 dat de kazerne van de mariniers van Doorn verplaatst zou worden naar Vlissingen in Zeeland.

Gemeente en provincie hebben al veel voorbereidingen voor de nieuwbouw getroffen. Staatssecretaris Visser heeft die verhuizing anderhalve week geleden op losse schroeven gezet. Ze voelt meer voor een nieuwe kazerne in de buurt van Apeldoorn omdat veel mariniers weinig trek hebben in de verhuizing met hun gezinnen naar Zeeland en dreigen het korps te verlaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komst kazerne mariniers naar Vlissingen zo goed als zeker van de baan

Compensatie

Het kabinet kampt daardoor met een dilemma. Voor Zeeland zou de komst van de mariniers een belangrijke economische impuls zijn. Er is al veel geïnvesteerd en volgens eigen zeggen loopt de provincie 140 miljoen euro mis als de verhuizing wordt afgeblazen.

Het kabinet zoekt daarom naar compensatie voor de Zeeuwen, maar die houden vast aan de verhuizing. Ze worden daarin gesteund door regeringspartij de ChristenUnie die de heroverweging van de staatssecretaris als een 'overval' ziet. En dat zorgt weer voor gedoe in het kabinet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Rutte 'baalt ontzettend' van verhalen over verhuizing marinierskazerne

Compleet verkeerd beeld

Een gesprek vanmorgen tussen Visser en de Zeeuwse bestuurders leverde nog niets op en werd als 'koel' omschreven. Volgens de Zeeuwen gaf staatssecretaris Visser na afloop zelfs een compleet verkeerd beeld van het gesprek naar de media. In een woedende brief aan haar en premier Rutte in handen van RTL Nieuws, schrijven ze vanmiddag dat de Zeeuwse bestuurders helemaal niet willen meedenken over het dilemma waarmee ze worstelt, zoals de staatssecretaris zei.

Ze hebben juist laten weten alleen mee te willen denken over de manier waarop de Zeeland behulpzaam kan zijn bij de realisatie van de marinierskazerne in Vlissingen. Het gesprek van Visser met de Zeeuwen lijkt vooralsnog dan ook averechts gewerkt te hebben en een oplossing alles behalve dichterbij gebracht te hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamervragen over vervuiling beoogde kazerne Vlissingen

Reactie staatssecretaris Visser: 'Kennelijk een misverstand'

Een woordvoerder van Defensie laat weten dat het allemaal berust op een misverstand. "Staatssecretaris Visser heeft met de Commissaris van de Koning gebeld naar aanleiding van de brief. Er was kennelijk een misverstand over haar woorden. Ze heeft tegen de Commissaris van de Koning gezegd: kennelijk ben ik verkeerd begrepen. Ze erkent dat de Zeeuwse bestuurders niet haar dilemma's deelden, maar wel een uitgestoken hand boden bij zorgen van de staatssecretaris over de dreigende uitstroom bij het Korps Mariniers."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore