Sjoerd Sjoerdsma

Tweede Kamerlid toegang geweigerd tot Rusland, minister ontbiedt ambassadeur

27 januari 2020 16:38 Aangepast: 27 januari 2020 16:45

Rusland weigert Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) de toegang tot het land. De D66'er is te kritisch op het land, vinden de Russen en is daarom op een sanctielijst terechtgekomen. Sjoerdsma mist hierdoor een bezoek van een Kamercommissie aan Rusland, volgende maand.

"Als Rusland hoopt dat ik mijn overtuigingen aanpas vanwege deze druk, dan komen ze van een koude kermis thuis", zegt Sjoerdsma.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok pikt het niet dat de Russen een Nederlandse parlementariër weigeren en heeft de Russische ambassadeur ontboden.

Kritiek aangekomen

De commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer wil volgende maand Rusland bezoeken. De kans dat de reis nog doorgaat is klein. De VVD heeft al laten weten niet mee te gaan als Sjoerdsma thuis moet blijven. Morgen neemt de commissie een besluit over het doorgaan van de reis.

Sjoerdsma is zeer kritisch over het bewind van de Russische president Vladimir Poetin. Ook over het rookgordijn dat Rusland opwerpt bij het MH17-onderzoek, heeft hij zich fel uitgelaten. Sjoerdsma zegt 'teleurgesteld' te zijn want hij was graag de dialoog aangegaan. "Het is teleurstellend dat Rusland me op de sanctielijst plaatst, maar goed, kennelijk is de kritiek wel aangekomen."

Onjuist

Minister Blok is niet te spreken over de weigering van Sjoerdsma.

"Ik vind het onjuist dat Tweede Kamerlid Sjoerdsma als onderdeel van een bezoek van de vaste Kamercommissie de toegang tot Rusland is geweigerd. Het is belangrijk dat Nederlandse volksvertegenwoordigers de mogelijkheid hebben zich te informeren over de situatie in Rusland en in gesprek te gaan met hun Russische collega’s", laat Blok weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische regering treedt onverwachts af, maar Poetin behoudt alle macht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore