Onrust over verhuizing

Premier Rutte 'baalt ontzettend' van verhalen over verhuizing marinierskazerne

24 januari 2020 17:19 Aangepast: 24 januari 2020 18:34
Premier Rutte tijdens een eerdere persconferentie. Beeld © ANP

Premier Rutte baalt ontzettend van de perikelen die zijn ontstaan over de verhuizing van de marinierskazerne. De premier zegt dat er nog geen definitief besluit is genomen over de verhuizing naar het Zeeuwse Vlissingen. "Maar ik snap dat de Zeeuwen erg geschrokken zijn. Ik baal er ook ontzettend van hoe dit is gegaan", zegt Rutte.

Gisteren berichtte RTL Nieuws dat de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen niet doorgaat. Dat is een enorme strop voor Zeeland; de provincie heeft al tientallen miljoenen uitgegeven aan de voorbereidingen voor de komst van de 1800 militairen. 

De Vlissingse wethouder Vader noemde het afblazen van de verhuizing het 'schofferen van een hele provincie', meldt Omroep Zeeland. 

Besluit eind maart

Volgens premier Rutte ligt er nog geen definitief besluit. "Er is sprake van een dilemma en we willen daarover praten met de Zeeuwen", zei de premier tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Door de voorgenomen verhuizing ontstond een leegloop bij de mariniers, omdat die niet zover weg willen wonen.

Aan de andere kant is een verhuizing goed voor de Zeeuwse economie. Rutte begrijpt de zorg bij de Zeeuwen. "Ik snap dat ze daar overvallen zijn. Ik baal er ook ontzettend van dat het zo is gegaan." Het kabinet verwacht eind maart een definitief besluit te nemen.

Verhuizing marinierskazerne

  • In 2012 werd het besluit genomen om in Vlissingen de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne te bouwen, ter vervanging van de kazerne in Doorn.
  • Er zouden 1800 mariniers worden gevestigd, maar de bouw werd meerdere keren uitgesteld.
  • Dat zou tussen de 100 en 200 miljoen gaan kosten, werd destijds gemeld. 
  • Veel mariniers zagen zo op tegen de verhuizing naar Zeeland, dat een ware leegloop ontstond bij het korps.
  • Het zorgde voor veel onrust en politieke druk.
  • Staatssecretaris Visser van Defensie heeft voorgesteld om de verhuizing af te blazen.
  • Die berichten leidden tot woede bij de Zeeuwen. 
  • Er wordt nu gekeken of de mariniers naar Nieuw Milligen (nabij Apeldoorn) kunnen verhuizen.
De marinierskazerne in Doorn De marinierskazerne in Doorn

Leegloop

Veel mariniers zien zo op tegen de verhuizing naar Zeeland, dat een ware leegloop ontstond bij het korps. Dat zorgde voor veel onrust en politieke druk. Daarom heeft staatssecretaris Barbara Visser van Defensie voorgesteld om de verhuizing af te blazen.

Of Visser haar huiswerk wel goed heeft gedaan en of het kabinet dit wel goed heeft aangepakt; daarover wilde de premier niets zeggen. 

Bezoek aan Zeeland

De staatssecretaris gaat volgende week naar Zeeland om met de boze Zeeuwen te praten. Onderdeel is een mogelijke compensatie voor de provincie als de marinierskazerne niet naar Vlissingen komt. 

Overigens heeft Visser de commissaris van de Koning in Zeeland en de burgemeester van Vlissingen al gesproken. Ze heeft aangegeven dat ze het 'betreurt' dat verhalen over de verhuizing in de media zijn opgedoken.  

Archieffoto Archieffoto
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komst kazerne mariniers naar Vlissingen zo goed als zeker van de baan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore