Kritiek op reorganisatie Belastingdienst

Premier Rutte over toeslagenaffaire: 'Zo snel mogelijk iedereen duidelijkheid geven'

21 januari 2020 20:41 Aangepast: 22 januari 2020 09:41
Premier Rutte en minister Hoekstra tijdens het debat Beeld © ANP

Premier Rutte heeft vanavond beloofd zo snel mogelijk duidelijkheid te geven aan de gedupeerden van de toeslagenaffaire. De Tweede Kamer wil voor de zomer een tussenstand van hoe het staat met de afhandeling. Vanwege de toeslagenaffaire gaat de Belastingdienst op de schop. Over die reorganisatie leven zorgen in de Tweede Kamer.

Voor de zoveelste keer heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire en over de reorganisatie van de Belastingdienst. 

Nog niet alle gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben hun compensatie ontvangen. "Ik vind het verschrikkelijk als mensen zo door de overheid behandeld worden. Dan wil je zo snel mogelijk gerechtigheid", zei Rutte.

Belastingdienst op de schop

Duizenden ouders werden door de Belastingdienst ten onrechte van fraude beschuldigd en kwamen door de toeslagenaffaire in grote financiële problemen terecht. Vanwege de toeslagenaffaire heeft minister Wopke Hoekstra aangekondigd dat de Belastingdienst op de schop gaat. Maar volgens de Tweede Kamer is het maar de vraag of de Belastingdienst - waar 30.000 ambtenaren werken - de reorganisatie wel aankan.

De afdelingen Toeslagen en Douane worden zelfstandige organisaties en er komen twee staatssecretarissen, beiden van D66-huize. De ene staatssecretaris gaat zich ontfermen over het innen van belastingen en de hervorming van het belastingstelsel. De ander wordt verantwoordelijk voor de afdeling Toeslagen en voor de Douane.

Hoekstra: probleem toeslagenaffaire kan nog veel groter zijn

De toeslagenaffaire zou wel eens veel groter kunnen zijn dan in eerste instantie werd gedacht, zei minister Wopke Hoekstra van Financiën in gesprek met RTL Z..

'Grote zorgen'

Over die reorganisatie zijn veel vragen en zorgen. "Waarom komen er meer koks in de keuken?", wilde VVD'er Helma Lodders weten. "Ik ben niet op voorhand tegen, maar ik heb wel grote zorgen", zegt Eppo Bruins van coalitiepartij de ChristenUnie.

De oppositie is nog kritischer. GroenLinks-Kamerlid Bart Snels heeft 'geen goed gevoel' over het plan van minister van Financiën Wopke Hoekstra. Hij vindt dat fiscaal beleid en de afdeling Toeslagen niet moeten worden gescheiden.

Veel partijen vragen zich af of er niet beter een bewindspersoon voor de Belastingdienst kan komen, en een staatssecretaris voor belastingbeleid. Het kabinet moet er daarnaast voor zorgen dat duidelijk wordt wie verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld de Belastingtelefoon en de ICT-problemen.

Boze Rutte

Rutte maakte zich verder boos over Tweede Kamerleden die de ambtelijke top wegzet 'als baantjescarrousel' en ambtenaren persoonlijk bespreken.

"Dat bevalt mij helemaal niet", zei de premier.  Het is 'uiterst schadelijk' dat 'langzamerhand ambtelijk Nederland collectief bij de vuilnisbak wordt gezet', vindt de premier. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte laat traan om gedupeerden toeslagenaffaire: 'Geen normaal mens houdt het droog'

Klokkenluider kan misstanden Belastingdienst niet langer aanzien

Lange tijd zag Pierre Niessen van binnenuit hoe het misging bij de Belastingdienst en hoe duizenden burgers slecht werden behandeld. Hij kaartte de misstanden aan, maar dat werd hem niet in dank afgenomen. Daarom brengt hij zijn verhaal nu naar buiten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore