Politiek

GroenLinks vreest 'gigantische verspilling' door gassubsidies

22 januari 2020 06:15
Leidingen bij de gasinstallatie van Loppersum. Beeld © ANP Foto

Ondanks de geplande overgang op duurzame energie komen aardgasprojecten nog steeds voor Europese miljoenensubsidies in aanmerking. Het gevaar is dat aan die aardgasleidingen- en opslagen miljoenen worden verspild, schrijft databureau Artelys. GroenLinks wil daar nu een einde aan maken.

Het gaat de partij om 32 projecten op de zogenoemde Projects of Common Interest (PCI) lijst; een verzameling grensoverschrijdende infrastructuurprojecten die de energietoevoer in Europa moeten garanderen

Die lijst is de groene partijen in Europa, waaronder GroenLinks, al langer een doorn in het oog. "Deze 32 extra gasprojecten staan haaks op de ambitie van de Europese Commissie om als Europa in 2050 klimaatneutraal te zijn", zegt Bas Eickhout, GroenLinks-Europarlementariër.

Miljarden te vergeven

Projecten op de lijst komen in aanmerking voor subsidies van CEF (Connecting Europe Facility). Dat fonds heeft in totaal zo'n 30 miljard euro te vergeven aan projecten op het gebied van energie, transport en digitale infrastructuur.

Aan energieprojecten geeft het CEF tussen 2014-2020 ruim 5 miljard euro uit. Projecten die te maken hebben met fossiele brandstoffen, kunnen tot eind 2021 ook aankloppen bij de Europese Investeringsbank, al is daar wel een aparte aanvraag voor nodig.

Overinvestering

Maar uit een onderzoek van databedrijf Artelys blijkt nu dat investeren in bijvoorbeeld gaspijpleidingen helemaal niet nodig is. De bestaande infrastructuur is in staat om aan de gasbehoefte van Europa te voldoen, onderzocht het bedrijf.

Ook als bijvoorbeeld Turkije of Algerije de gaskraan dichtdraait, zijn er genoeg mogelijkheden om de lidstaten van de brandstof te voorzien. Het is volgens Artelys dan ook onnodig om de PCI-projecten die met gas te maken hebben van subsidie te voorzien. 

Vanuit leveringsoogpunt is het onnodig, stelt hun rapport. Het zou een overinvestering van miljoenen, misschien zelfs miljarden euro's kunnen betekenen.

Voorstel GroenLinks

"Hiermee wordt gigantisch veel geld verspild dat ook geïnvesteerd kan worden in duurzaamheid", zegt Eickhout. "Daarnaast zijn deze projecten ook nog eens overbodig: Europa heeft al meer gasinfrastructuur dan nodig is."

De milieucommissie van het Europese Parlement stemt vandaag over de lijst, op aanvraag van GroenLinks. "Er kunnen geen gedeelten worden weggestemd, alleen de hele lijst", zegt een woordvoerder. "We gaan er eigenlijk niet vanuit dat dit gebeurt."

Maar, voegt hij toe: over een maand stemt het hele parlement over de lijst. GroenLinks hoopt dat hun voorstel het dan wel haalt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore