Concentratiekamp

Onvrede over CDA-Kamerlid dat instagramt vanuit gaskamer Auschwitz: 'Dit is niet slim'

21 januari 2020 12:59 Aangepast: 21 januari 2020 19:10
CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. Beeld © ANP

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert heeft foto's vanuit de gaskamers en crematorium-ovens in voormalig concentratiekamp Auschwitz verspreid. Dat is te zien op het Instagram-account van het Kamerlid. Het CIDI reageert afkeurend.

In Auschwitz is fotograferen toegestaan, maar op bepaalde plekken, zoals de kelders van blok 11 en de gaskamers, mogen geen foto's gemaakt worden. Dat staat duidelijk op bordjes bij het bezoek aan de gaskamers in Auschwitz.

#gaskamer

Van Helvert verspreidt de foto’s op zijn Instastory, onder de hashtag 'de #gaskamer'. Ook plaatst hij foto’s van de crematorium-ovens op het kamp. "Hier werden duizenden mensen vergast en verbrand", schrijft Van Helvert op Instagram. Ook spelt hij 'Auswitz' verkeerd, want de correcte naam van het voormalige concentratiekamp is 'Auschwitz'.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Auschwitz: 'Respecteer omgebrachte mensen, maak geen foto op rails'

'Dit is niet slim'

"We raden dit heel erg af. Dit is niet slim", laat een woordvoerder van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) weten. "Het zal ongetwijfeld niet verkeerd bedoeld zijn, maar we raden dit heel erg af. Het is een ontzettend heftige locatie en het gaat ten koste van het moment."

De voorzitter van het Auschwitz Comité, Jacques Grishaver, vindt het geen probleem dat een Kamerlid de foto’s verspreidt. "Het is een verbod, maar in alle eerlijkheid: ik zie het in Auschwitz overal om me heen gebeuren. Iedereen fotografeert. Het kan een foto uit respect zijn."

'Niemand kwetsen'

"Ik ben hier samen in Auschwitz met opperrabijn Jacobs. Ik wil niemand kwetsen en al helemaal geen mensen die daar familie hebben verloren", zegt CDA-kamerlid Martijn van Helvert in reactie. "Als je weet dat één op de vijf kinderen geen idee heeft wat er in Auschwitz is gebeurd, dan is het misschien ook juist goed dat dit wordt gedeeld. Dat is mijn intentie geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

77 Tweede Kamerleden bezoeken naziconcentratiekamp Auschwitz

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore