Levend gekookt

VVD wil verplicht cameratoezicht in alle slachthuizen

17 januari 2020 18:46 Aangepast: 17 januari 2020 21:56
Klaas Dijkhoff. Beeld © ANP

De VVD in de Tweede Kamer wil dat er verplicht cameratoezicht komt bij alle slachthuizen in Nederland. Dat zegt fractievoorzitter Klaas Dijkhoff nadat RTL Nieuws vanmorgen onthulde dat het nog steeds voorkomt dat er varkens levend worden gekookt in Nederlanders slachterijen.

Dat die misstanden nog steeds kunnen voorkomen, komt doordat er veel te weinig inspecteurs zijn van de NVWA. Ze kunnen niet overal tegelijk zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog altijd varkens levend gekookt in slachthuizen

Varkens in Nood pleit daarom al langer voor verplicht cameratoezicht op elke slachtlijn. Dijkhoff sluit zich daar nu bij aan. "Ik blijf wel vlees eten", schrijft hij in een Facebook-bericht "Maar dan wil ik wel dat er zo fatsoenlijk mogelijk met die dieren wordt omgegaan."

Aan de kaak

Vanmorgen werd duidelijk dat de inspecteurs van de NVWA in anderhalf jaar tijd zes keer voor hun ogen zagen gebeuren hoe nog levende varkens werden gekookt. En dat was al nadat eerder onderzoek van RTL Nieuws dezelfde misstanden aan de kaak had gesteld.

In de 21 grote slachthuizen loopt er permanent een inspecteur de NVWA rond. In de kleine slachthuizen wordt er steekproefsgewijs gecontroleerd. De inspecteurs maken een aantal keer per dag een ronde door het slachthuis. Als ze dan overtredingen zien, grijpen ze in. Maar ze hebben niet voortdurend zicht op het gehele slachtproces. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Je kunt niet om vleesvervangers heen, maar hoe gezond zijn ze eigenlijk?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore