Wet niet aangepast

Gehandicapte mag werkbonus nog steeds niet houden, Kamerleden boos

16 januari 2020 19:42 Aangepast: 16 januari 2020 23:02
Wajonger Jan moest zijn bonus weer inleveren en werd daarna overstept door giften.

Kamerleden pikken het niet dat staatssecretaris Tamara van Ark weigert de wet aan te passen zodat licht verstandelijk gehandicapten de bonus mogen houden die ze soms van hun werkgever krijgen. "Belachelijk", zeggen boze Kamerleden. "Hier nemen wij geen genoegen mee"

Vorig jaar moest de licht verstandelijk gehandicapte Jan (32) zijn bonus direct inleveren omdat hij een Wajong-uitkering heeft. Dat het UWV de bonus afpakte van de supermarktmedewerker, gekregen vanwege zijn 12,5-jarig jubileum, zorgde voor veel verontwaardiging. Er volgden Kamervragen en een oproep aan staatssecretaris Van Ark: of ze de wet zou kunnen aanpassen. 

Tegen het zere been

Maar de staatssecretaris laat weten het behoud van bonussen niet mogelijk te willen maken. De staatssecretaris schrijft dat voor het behoud van bonussen de wet moet worden gewijzigd. "Een dergelijke uitbreiding acht het kabinet, vanwege de doorwerking naar alle werknemers, disproportioneel", aldus Van Ark.

Dat is tegen het zere been van een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder de regeringspartijen CDA en D66.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Licht verstandelijk gehandicapte Jan (32) wordt overstelpt met giften: 'Tranen in m'n ogen'

Tweede Kamerlid Rene Peters (CDA) neemt geen genoegen met dit antwoord. "De staatssecretaris zegt dat het niet kan omdat de wet dan moet worden gewijzigd en het voor iedereen zal gelden. Ik zeg dan: nou en? Hoe erg is dat als het ook voor andere Wajongers geldt? Als het nou miljarden zou kosten."

Voelt onrechtvaardig

Ook D66 vindt dat de staatssecretaris zich er te makkelijk vanaf maakt. Kamerlid Steven van Weyenberg: "Ik sta sympathiek tegenover behoud van bonussen of gratificaties, want dit voelt nu onrechtvaardig. Ik wil daarom graag dat staatssecretaris Van Ark kijkt wat er wél kan, en wat zo’n generieke vrijstelling zou betekenen."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook

Extraatje voor verstandelijk gehandicapte Jan (32) wordt direct gekort op uitkering

Het SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt het 'een schande' dat extraatjes worden gekort op de uitkering. "Het stimuleert totaal niet om te gaan werken. Tamara van Ark van de VVD solt met arbeidsgehandicapten. Geef hen waar ze recht op hebben! "

50PLUS sluit zich daar bij aan: "Werk moet lonen, maar dit is demotiverend. Dit antwoord is een schande. Wij nemen hier geen genoegen mee", zegt Corrie van Brenk.

'Te gênant voor woorden'

Dat vindt ook GroenLinks Kamerlid Wim-Jan Renkema: "Het is te gênant voor woorden dat iemand met een beperking de gratificatie bij het UWV moet inleveren. Dat moet geregeld worden. Dat geldt overigens ook voor overwerk, dat moeten ze nu ook inleveren. Het gaat echt niet om grote bedragen. Hier wreekt zich het vrij hardvochtige beleid van de staatssecretaris."

De PvdA vindt ook dat Wajongers dezelfde behandeling verdienen als andere collega's. Henk Nijboer: "Ze verdienen het volwaardig en gelijkwaardig te worden behandeld." Dit voorbeeld maakt volgens de PvdA'er weer duidelijk 'dat een menselijke benadering niet alleen bij de Belastingdienst, maar ook bij het UWV nog te vaak ver te zoeken is'. Als het nodig is de wet aan te passen om meer menselijke besluiten te kunnen nemen, zegt Nijboer, dan 'moeten we dat doen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore