Ga naar de inhoud
Petitie gestart

Kamerleden kunnen tijdens debat niet van telefoon afblijven: 'Ze zijn doorgeschoten'

Alleen op woensdag zijn er nog fysieke vergaderingen. Beeld © ANP

Kamerleden kunnen maar lastig van hun telefoon afblijven: gemiddeld zit tijdens een debat 38 procent van de politici op een smartphone, blijkt uit nieuw onderzoek. Er zijn uitschieters van soms wel 90 procent. Kamervoorzitter Arib treedt streng op, maar wil niet aan een smartphoneverbod.

Mediawetenschapper Sidney Vollmer turfde met twaalf studenten onder de noemer Fractie van Aandacht 21 debatten en vergaderingen in de Tweede Kamer. Elke tien minuten werd geturfd wie van de aanwezige Kamerleden op zijn smartphone zat. 

Doorgeschoten

Wat bleek? Gemiddeld zit 38 procent van de Kamerleden op zijn telefoon. Met uitschieters van 90 procent. Kamerleden zijn doorgeschoten, concludeert Vollmer.

"Als we vaker hadden geturfd, had het percentage Kamerleden dat met zijn of haar telefoon bezig was, waarschijnlijk nog flink hoger gelegen. Omdat Kamerleden vaker kijken, maar wel korter dan tien minuten." 

Betrapt: Kamerleden verslaafd aan telefoon

01:46
"Ze hebben een voorbeeldfunctie", zegt onderzoeker Sidney Vollmer.

Vooral sociale media

Volgens de onderzoeker deden de Kamerleden verschillende dingen met hun mobiel. "Sommigen zijn daadwerkelijk met werk bezig en lezen stukken of beantwoorden mails. Maar er zijn ook Kamerleden die gamen. Of ze deelden Instastory's, maar ze waren vooral heel veel bezig met sociale media", zegt Vollmer.

Hij snapt dat Kamerleden weleens op hun telefoon zitten in dit smartphonetijdperk. "Maar het gebeurt zó vaak. Bovendien zitten politici er namens het volk, namens ons. Ze hebben een voorbeeldfunctie. Het is belangrijk dat zij hun aandacht erbij houden en de aandacht naar het volk gaat. Zij moeten de baas zijn van hun eigen aandacht."

Petitie

Volgens hem zijn maatregelen nodig. Bijvoorbeeld door Kamerleden vereenvoudigde smartphones te geven waarop maar een beperkt aantal apps staan en waarop de schermtijd beperkt is. Hij is met mede-initiatiefnemers Myndr en de Bildung Academie een petitie gestart.

Met de petitie willen de initiatiefnemers twee dingen: strengere gedragsregels voor Kamerleden tijdens vergaderingen, en het gebruik invoeren van de vereenvoudigde smartphone.

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft al meerdere keren haar ergernis uitgesproken over het smartphonegebruik. "Ik krijg daar veel brieven van burgers over." Arib vervolgt: "Het gaat volgens mij niet zozeer om de vraag hoe vaak Kamerleden en bewindspersonen op hun telefoon kijken, maar of ze het debat volgen, naar elkaar luisteren en oog voor elkaar hebben", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Als Kamer hebben we daarin een voorbeeldfunctie."

Voetbal kijken

De Kamervoorzitter pakte al eens telefoons af van Kamerleden die bezig waren met hun telefoon. De ministers Grapperhaus en Van Nieuwenhuizen gingen afgelopen september nog door het stof omdat ze voetbal zaten te kijken tijdens een belangrijk debat. "Tegelijkertijd horen mobiele telefoons bij deze tijd", zegt Arib. "Alle informatie komt via telefoons binnen. Stukken, moties, noem maar op. Vooral tijdens lange debatten is het een belangrijk middel om op de hoogte te blijven van wat buiten de plenaire zaal gebeurt."

Volgens haar worden Kamerleden zich wel bewuster van het gebruik van hun telefoon. "Bij debatten waar veel naar gekeken wordt, attendeer ik hen er ook soms op."

'Voetbal kijken leidt minder af dan mailen'

"Het gebruik van de telefoon leidt altijd af", zegt Jelmer Borst, die onderzoek deed naar multitasken en verbonden is aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Maar er is wel een verschil: als een Kamerlid op zijn telefoon met teksten bezig is, hoort hij minder goed wat er gezegd wordt omdat beide waarnemingen zich in hetzelfde hersengebied afspelen."

Als een Kamerlid kattenfilmpjes kijkt tijdens een debat of een voetbalwedstrijd, zegt Borst, dan is dat veel meer visueel en speelt zich dat af in een ander hersengebied. "De afleiding is dan minder groot. Je kunt dus beter multitasken als activiteiten zich in verschillende hersengebieden afspelen."

Maar, waarschuwt hij: "Het beste kun je niets doen met je telefoon en gewoon luisteren naar het debat." Of er ook verschil is tussen man en vrouw? "Nee, de afleiding is hetzelfde. Vrouwen denken vaker dat ze beter kunnen multitasken, maar daarvoor is geen wetenschappelijk bewijs."