Jaarwisseling

Regeringspartijen VVD en CDA zijn om: verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

14 januari 2020 13:46 Aangepast: 14 januari 2020 16:57
(Archieffoto) Beeld © ANP

Ook de Tweede Kamerfracties van VVD en CDA zijn om: er moet een verbod komen op knalvuurwerk en vuurpijlen. Wel vinden beide partijen dat er 'stevig moet worden ingezet op handhaving'.

"Voortschrijdend inzicht", noemt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het veranderde standpunt van zijn fractie. Volgens de VVD kan de jaarwisseling niet langer op de huidige voet doorgaan. "Als mensen er verantwoordelijk mee omgaan, had het niet zover hoeven komen", zegt Dijkhoff. "Maar te veel mensen misbruiken vuurwerk."

Handhaving

VVD en CDA hameren wel op stevige handhaving. Met alleen een uitbreiding van het vuurwerkverbod verandert er anders 'geen klap', vindt CDA-Kamerlid Chris van Dam. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil het gebruik van vuurwerk serieus verder inperken

Van Dam wil dat raddraaiers harder worden aangepakt in de toekomst. "Die pure hufterigheid, de anarchie in de nacht en de ontreddering van heel veel mensen die denken dat alles kan, is het diepere probleem."

Meerderheid

Een meerderheid van regeringspartijen D66 en ChristenUnie en SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, 50 Plus, DENK en de SGP had al eerder aangegeven voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen te zijn.

Jesse Klaver van GroenLinks noemt het standpunt van het CDA en VVD 'een enorme winst.' "Dit is een enorme trendbreuk. Ik had dit gehoopt, maar niet verwacht." De partij is voor een algeheel vuurwerkverbod, GroenLinks wil alleen nog wat ruimte voor een kleine beetje siervuurwerk. 

Kabinet komt in februari

Het kabinet heeft gezegd in februari met plannen te komen om het vuurwerkverbod verder uit te breiden. "Deze jaarwisseling is weer niet geworden wat-ie moet zijn en dat vraagt om meer maatregelen", zei minister Grapperhaus van Justitie daar vorige week over.

Illegaal vuurwerk ontplofte in gezicht van Joost: 'Besefte niet wat er gebeurde'

Joost Arentsen (19) steekt al jaren vuurwerk af, samen met zijn vrienden. De laatste twee jaar kopen ze zelfs illegaal vuurwerk. Dat kwam hem duur te staan: het ontplofte in zijn gezicht.
Vuurwerk Videoland

Documentaire

Op Videoland is nu Vuurwerk onder vuur te zien. Veel mensen pleiten voor een vuurwerkverbod, maar hardcore fans willen hun hobby niet opgeven. Tijd voor een experiment: met een EEG-scan bekijken we wat vuurwerk met je brein doet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore