Burgerschaponderwijs

Scholen: minister Slob wil alleen maar brave burgers

13 januari 2020 07:08 Aangepast: 13 januari 2020 07:09
'Een jongen zit, omdat hij moet' Beeld © iStock

Scholen hebben kritiek op de manier waarop minister Arie Slob (Onderwijs) het burgerschapsonderwijs wil vormgeven. Volgens voorzitter Berend Kamphuis van Verus, een vereniging waarbij 4200 christelijke scholen zijn aangesloten, lijkt het erop dat de minister met een nieuw wetsvoorstel alleen maar 'brave burgers' wil afleveren.

Slob heeft een soort catalogus gemaakt van alles wat ‘wij’ goed gedrag vinden”, zegt Verus-voorzitter Kamphuis tegen Trouw. “Daarmee loop je het risico dat burgerschapsonderwijs een vorm van dressuur wordt, een disciplinering. Dat is niet de wezenlijke opgave van burgerschap.”

Nieuw wetsvoorstel

Nederlandse scholen moeten sinds 2006 verplicht aandacht besteden aan het burgerschap, maar de manier waarop was nauwelijks gedefinieerd. Omdat samenhang en duidelijke doelen ontbraken, besloot Slob de burgerschapsopdracht van scholen verder uit te werken.

Dat resulteerde onlangs in een nieuw wetsvoorstel dat 15 januari door de Tweede Kamer wordt besproken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderwijsminister Slob: begrip voor leraren, maar geen extra geld

Actief burgerschap

In het voorstel staat dat scholen 'actief burgerschap' en 'sociale cohesie' moeten bevorderen door leerlingen de basiswaarden van de democratische rechtsstaat bij te brengen.

In de toelichting staat dat burgerschap niet alleen draait om het leren over democratie als politiek systeem, maar ook om 'de sociale omgang tussen mensen buiten de sfeer van de overheid'.

Goede in plaats van brave

Daarbij noemt Slob zaken als 'waarheidsgetrouwheid, sympathie, respect voor de mening van anderen en verantwoordelijkheidszin'.

Met name daar wringt wat Kamphuis betreft de schoen. "Is het de taak van scholen om brave burgers af te leveren? Ik denk dat we vooral goede burgers af moeten leveren, die ook buiten de lijntjes durven te kleuren." Hij beschouwt klimaatactiviste Greta Thunberg als goed voorbeeld daarvan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slob wil dat bestuur islamitisch Haga Lyceum opstapt na vernietigend rapport

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore