Ga naar de inhoud
Na complicaties

Minister Kajsa Ollongren langer in ziekenboeg, uiterlijk eind maart terug

Minister Ollongren keert uiterlijk eind maart terug. Beeld © ANP

De zieke minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken blijft langer weg. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ze na de kerstvakantie zou terugkeren. Dat wordt nu uiterlijk eind maart, zo heeft een woordvoerder van haar ministerie laten weten.

Ollongren wordt op dit moment vervangen door de tijdelijk tot minister gepromoveerde staatssecretarissen Raymond Knops en Stientje van Veldhoven en minister Ank Bijleveld. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vervangt haar als vicepremier. Deze vervangingsregeling wordt voortgezet totdat Ollongren terug is.

Complicaties

Minister Ollongren heeft vorig jaar een operatie aan haar bijholtes ondergaan. Na korte tijd keerde ze terug op het ministerie. Ze kreeg vervolgens te maken met complicaties en moest zich, in het belang van haar herstel, vanaf 1 november ziek melden. De medicijnen om de complicaties te verhelpen sloegen aanvankelijk niet aan. Inmiddels werken de medicijnen wel en gaat het beter met Ollongren.

Stoelendans
Lees ook
Stoelendans door zieke Ollongren: 'Ongewone verschuivingen kabinet'

Het ministerie gaat er nu van uit dat ze in het eerste kwartaal van dit jaar terugkeert. Daarbij wordt bewust nog geen datum genoemd omdat de minister wel volledig hersteld moet zijn als ze weer aan haar taak begint.

'Dubbel gevoel'

Toen minister Ollongren in november afhaakte en werd vervangen, schreef ze in een mail aan de leden van haar partij D66, dat ze er een dubbel gevoel bij had. ''Aan de ene kant vind ik het moeilijk dat ik mijn eigen werk niet kan doen, maar tegelijkertijd is het fijn dat collega's mijn portefeuilles willen waarnemen. Ik ben ze daar dankbaar voor en ik weet zeker dat ze het uitstekend zullen doen'', schreef ze.

Ze gaf verder aan dat de complicaties goed behandelbaar waren, maar dat het wel tijd zou kosten voordat ze weer volledig hersteld zou zijn. ''Dat vraagt me ook om te werken aan het versterken van een deugd die ik niet zo goed beheers: geduld'', aldus de mail.

Ollongren
Lees ook:
Ollongren tijdelijk geen minister meer door ziekte, kabinet anders ingedeeld