Hoofdpijndossier

Minister van Financiën: zorgkosten straks onhoudbaar

02 januari 2020 07:22
Minister Hoekstra (Financiën) in een ziekenhuis. Beeld © ANP

Minister Wopke Hoekstra van Financiën slaat alarm over de alsmaar toenemende zorgkosten. Die stijging is op termijn niet houdbaar en niet organiseerbaar, zegt hij in een interview met het AD. "Vooral de zorg heeft het vermogen om als een koekoeksjong andere vogeltjes uit het nest te duwen."

Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau lopen de zorgkosten in de volgende kabinetsperiode op tot 100 miljard euro, zeg maar 10 procent van het bedrag dat Nederland jaarlijks verdient. Op dit moment kost de zorg ons zo'n 80 miljard euro per jaar.

Wereldklasse

"Dat betekent dat je zult moeten kijken: hoe geef je het geld verstandig uit, terwijl je de mooie kanten van ons stelsel in stand houdt", zegt Hoekstra. "Onze ziekenhuizen zijn van wereldklasse, de zorg is voor iedereen toegankelijk. Vergelijk dat eens met Amerika, waar mensen die onverzekerd zijn soms met rotte tanden in de mond zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aan de grond door zorgkosten: 'Dat dit in Nederland kan'

De gezamenlijke zorgrekening is een terugkerend hoofdpijndossier in Den Haag. Het Centraal Bureau voor de Statistiek voorspelt een verdubbeling van de koste in 2040. Bij veel Nederlanders zorgen hoge kosten nu al voor ernstige financiële problemen

RTL Nieuws sprak in augustus met tientallen mensen die het water aan de lippen staat, doordat ze ziek zijn. Zij kunnen niet meer rondkomen, of hebben bijvoorbeeld een lening afgesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gaat in de toekomst het mes in ons basispakket? 'Het kan bijna niet anders'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore