Ga naar de inhoud
Oud en nieuw

GroenLinks en Partij voor de Dieren willen vuurwerkverbod: 'We moeten onze hulpverleners beschermen'

Het vuurwerkfestival van vorig jaar.

Als het aan GroenLinks en de Partij voor de Dieren ligt, was dit de laatste jaarwisseling waar consumenten zelf vuurwerk mochten afsteken. De partijen werken aan een wet die al het consumentenvuurwerk verbiedt. "De maat is vol. We moeten onze politiemensen en ambulancepersoneel beschermen."

GroenLinks en de Partij voor de Dieren zien het liefst dat er komende jaarwisseling alleen nog groot vuurwerk afgestoken wordt bij vuurwerkshows die georganiseerd worden door gemeenten.

Vanaf komend jaar is het allerzwaarste consumentenvuurwerk, de zogenoemde 'F3-categorie', al verboden, maar dat gaat de partijen niet ver genoeg.

Voor een verbod

Volgens de partijen is het inmiddels traditie dat oud en nieuw uit de hand loopt. "We moeten nu in actie komen om een vuurwerkverbod te regelen, zodat dit gaat stoppen", zegt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. De komende maanden werken de partijen aan een initiatiefwet.

De PvdD en GroenLinks sluiten met hun wet aan bij onder meer de Nationale Politie en een aantal bonden van hulpverleners, die eerder ook al opriepen tot een verbod.

Kerstkaart
Lees ook:
Kerstkaart hulpverleners aan politici: 'Zorg voor knalvuurwerkverbod'

'Daad bij het woord'

GroenLinks-leider Klaver, die afgelopen nacht zelf meeliep met de politie in Den Haag, zegt dat het tijd is dat premier Rutte eindelijk 'de daad bij het woord voegt'.

"Elk jaar opnieuw spreekt Rutte zijn afschuw uit over de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling. Elk jaar opnieuw veroordeelt hij het geweld tegen hulpverleners. En elk jaar opnieuw weigert hij hulpverleners tegemoet te komen en een vuurwerkverbod te regelen."

Geen meerderheid

Een Kamermeerderheid voor het voorstel is er nog niet, maar langzaam maar zeker schuift de Tweede Kamer wel steeds een stapje verder op naar een totaalverbod op consumentenvuurwerk.

Sommige Kamerleden, zoals Lilian Helder van de PVV, zijn zelf voor een verbod maar moeten de rest van hun fractie nog overtuigen.

Ook van minister Grapperhaus wordt gezegd dat hij persoonlijk voor een vuurwerkverbod is. Als het tijdens de jaarwisseling onrustig zou worden, zou hij niet uitsluiten een totaal vuurwerkverbod aan de Kamer voor te leggen, zei de minister vorige week

Grapperhaus
Lees ook:
Grapperhaus dreigt met vuurwerkverbod bij wéér onrustige jaarwisseling

Nog geen tijd

Toch vinden de meeste partijen het nog geen tijd voor een algeheel verbod, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Veel partijen vinden helemaal verbieden te ver gaan en vragen zich af of dit wel iets oplost, want een totaalverbod is moeilijk te handhaven. Nu al is het simpel om vuurwerk over de grens te halen. Dat verandert niet met een verbod."

Ook minister Grapperhaus zal zijn dreigement van eind vorig jaar na deze oud en nieuwviering niet direct ten uitvoer brengen.

Kamermeerderheid
Lees ook
Kamermeerderheid wil vuurwerkverbod uitbreiden