Lijst met fraudeurs

Uitleg geëist over omstreden kopers van paspoorten op Malta

29 december 2019 18:32 Aangepast: 29 december 2019 18:34
Beeld © AFP

Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van het kabinet over een nieuwe lijst met mensen die tussen 2014 en 2018 de Maltese nationaliteit hebben gekregen. Op die lijst staan verschillende personen die worden verdacht van fraude.

Op de recent geopenbaarde lijst staan onder anderen de van fraude verdachte Russische miljardair Boris Iosifovich Mints, de voor belastingontduiking aangeklaagde Chinees Liu Zhongtian en de Egyptenaar Mustafa Abdel-Wadood die 'voor een Amerikaanse rechtbank verklaard heeft schuldig te zijn aan fraude en witwassen en potentieel 125 jaar gevangenisstraf krijgt'.

Honderdduizenden euro's

SP, CDA, PvdA en D66 eisen meer duidelijkheid van het het kabinet over de kwestie. De Kamer heeft al meerdere keren vragen gesteld over deze zaak. De partijen willen dat Nederland zich in Europees verband duidelijker uitspreekt over de paspoorthandel in Malta.

Dat land verkoopt - legaal - paspoorten voor honderdduizenden euro’s. Die handel is vooral aantrekkelijk voor zakenlui, die met het Maltese paspoort ook EU-burger worden. Ze hebben wel een adres op Malta nodig, die huizen staan veelal leeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moord en corruptie op Malta: verdachte politici treden af

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore