Groener transport

Tientallen miljoenen voor schonere machines en zware voertuigen

30 december 2019 06:00 Aangepast: 30 december 2019 08:45
Voertuigen worden omgebouwd naar elektrisch of waterstof Beeld © Getty Images

Ruim veertig projecten krijgen subsidie om transport groener te maken. Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen, D66) trekt daar zo'n 35 miljoen euro voor uit. Het geld is bedoeld om vervuilende machines en zware voertuigen om te bouwen naar waterstof of batterijen.

"De lucht moet schoner worden", zegt minister Van Veldhoven. "In de bouw en in het zware verkeer is een stekker lastig, dus is er extra geld nodig om technologische ontwikkeling te stimuleren. Zonder subsidie blijven goede ideeën op de plank liggen."

Veegwagens op waterstof

Een bedrijf in Hoogezand bijvoorbeeld krijgt geld om een waterstoftank in te bouwen in veegwagentjes die in de binnensteden worden gebruikt. Zo worden ze schoon en stil. De tank wordt verwisselbaar zodat de veegwagens onbeperkt inzetbaar zijn, zegt eigenaar Carl Holthausen. Dat bestaat nu nog niet.

Een van de veegwagens die wordt omgebouwd. Een van de veegwagens die wordt omgebouwd.

Elektrische kraanwagen

Transportbedrijf Vlot in Rotterdam krijgt subsidie om een enorme kraanwagen om te bouwen van diesel- naar een elektrische motor. Het gaat om een voertuig dat 50 ton kan tillen.

Eigenaar Rokus Vlot wil zo laten zien dat ook een kolossaal apparaat elektrisch kan worden aangedreven. "Dat verwachten mensen niet." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijftig nieuwe waterstofbussen in 2021

Verder gaat er geld naar groene bussen, verwisselbare accu’s voor bezorgscooters en de aanleg van zeven nieuwe waterstofstations. De investeringen bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. In 2030 moet die zijn gehalveerd ten opzichte van 1990.

Betrokken bedrijven betalen 47 miljoen euro uit eigen portemonnee. Ook de Europese Unie draagt 6 miljoen euro bij. De totale investering in groener transport komt daarmee op 87 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoge Raad: CO2-uitstoot moet verder worden verminderd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore