CDA'er zei het meest

PVV'er Gabriëlle Popken meest zwijgzame Kamerlid van het jaar

28 december 2019 17:38 Aangepast: 28 december 2019 22:57
Gabriëlle Popken (PVV) was dit jaar het meest zwijgzame Kamerlid. Beeld © ANP

Drie woorden sprak PVV'er Gabriëlle Popken afgelopen jaar tijdens Tweede Kamerdebatten. Daarmee is ze het meest zwijgzame Kamerlid van 2019, berekende NRC Handelsblad. CDA'er Pieter Omtzigt is het Kamerlid dat het meest aan het woord was.

De krant verzamelde alle debatverslagen die afgelopen jaar zijn gemaakt en turfde hoe vaak de verschillende Kamerleden aan het woord kwamen en hoe veel debatten zij bijwoonden. Daarbij zijn alleen Kamerleden meegeteld die het hele jaar in de Kamer zaten én minder dan een maand afwezig waren.

'Steun voor beide'

Popken is lid van de Kamercommissie Defensie. Die kwam dit jaar 24 keer samen. Alleen in april nam ze een keer het woord. "Steun voor beide", zei ze toen. Daarmee steunde ze het verzoek om een Kamerbrief en een debat met de minister van Defensie, die door een ander Kamerlid waren aangevraagd.

Waarom ze zo weinig aan het woord was, is niet bekend. Op vragen van de krant daarover reageerde ze niet. Ze deed wel mee aan stemmingen en stelde ook schriftelijke Kamervragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

En de politicus van het jaar is...

PVV en VVD

Ook de andere minst actieve Kamerleden zijn PVV'ers en VVD'ers. Dat is niet geheel onlogisch, omdat dit de twee grootste partijen in het parlement zijn. Leden van grote partijen hebben per persoon minder dossiers, en voeren dus minder debatten. 

De krant noemt als voorbeeld VVD'er Bas van 't Wout, na Popken het minst actief in debatten. Zijn enige portefeuille is Koninklijk Huis, een onderwerp dat afgelopen jaar niet vaak actueel was. Wel is hij daarnaast druk met zijn taken als vicefractievoorzitter van de partij.

Meer dan 100 debatten

Juist relatief veel aan het woord zijn Kamerleden van de SGP (drie zetels). Roelof Bisschop en Chris Stoffer namen in meer dan 100 debatten het woord, fractievoorzitter Kees van der Staaij in iets meer dan 80 debatten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen fractieleiders in zwembroek: Arib cancelt Kamerreisje na gemok en gemor

Verder waren vooral Kamerleden die Financiën in hun portefeuille hebben veel aan het woord. CDA'er Pieter Omtzigt spande de kroon in het aantal woorden: 167.174 sprak hij er uit. Ook SP'er Renske Leijten, PvdA'er Henk Nijboer en D66'er Steven van Weyenberg zijn lid van de Kamercommissie Financiën en staan in de top 10 van Kamerleden die vaak aan het woord waren.

Lilian Marijnissen

Van de fractievoorzitters was Lilian Marijnissen (SP) het minst aan het woord. Een woordvoerder van de SP liet in een reactie aan NRC weten dat het aantal woorden voor de partij niet belangrijk is, maar het gaat om 'de kwaliteit van de bijdrage'. "Er zijn al genoeg politici die zichzelf graag horen praten." VVD'er Klaas Dijkhoff sprak in de minste debatten: slechts zes.

SGP'er Kees van der Staaij was de fractievoorzitter die het actiefst was in debatten. Hij sprak er in 81 in totaal, en sprak samen met Thierry Baudet (FVD) van alle fractievoorzitters de meeste woorden uit.

Prinses Amalia op publieke tribune Tweede Kamer

Prinses Amalia komt volgens de Rijksvoorlichtingsdienst nog wel eens in de Tweede Kamer om debatten te volgen. Dat deed ze ook op 19 december, toen ze door de camera's gespot werd terwijl ze met twee vrienden op de publieke tribune zat.

Terugblik: het nieuws van de jaren 10

In onze decenniumserie 'Waar was jij?' kijken we terug op de grootste nieuwsgebeurtenissen sinds 2010. Je vindt onze verhalen en video's op deze pagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore