Ondertussen bij de VVD

Na het moeilijkste jaar uit zijn politieke loopbaan: gaat Rutte door?

29 december 2019 17:06 Aangepast: 29 december 2019 17:52
VVD-leider Mark Rutte, gaat ie door of niet? Beeld © ANP

Het was een zwaar jaar voor premier Mark Rutte, waarin de politieke tegenslagen elkaar snel opvolgden. Volgend jaar maakt Rutte bekend of hij doorgaat in de vaderlandse politiek. Wat denken opiniepeiler Maurice de Hond, Volkskrantcolumnist Sheila Sitalsing en voormalig vertrouweling van Rutte, Henri Kruithof: gaat hij door of stopt hij?

Het politieke jaar begon voor Rutte niet al te best. De ophef over de mogelijke afschaffing van de dividendbelasting kabbelde nog na, toen Forum voor Democratie - en niet de VVD - de grootste partij werd bij de Provinciale Statenverkiezingen.

Peilingen

Dat werd gevolgd door de zomer met de stikstofcrisis en het nieuws over burgerdoden bij een Nederlandse luchtaanval in Irak, waar Rutte zich niets van herinnerde.

Maurice de Hond ziet het zware jaar ook terug in de peilingen. "Wat bepalend is geweest het afgelopen jaar bij Mark Rutte, was wat er eigenlijk het jaar ervoor gebeurd is, rondom de dividendbelasting. Dat heeft hem behoorlijk veel kwaad gedaan ten aanzien van zijn imago onder de kiezers. En daar is hij dit jaar niet echt bovenop gekomen."

Geen hoogtepunt

Ook Sitalsing, in haar columns vaak kritisch op Rutte, zag dat de VVD-premier het niet makkelijk had. "Ik kan geen hoogtepunt noemen van het afgelopen jaar."

Vertrouweling Kruithof is het daar niet mee eens. Hij zag dezelfde Rutte van de voorgaande jaren. "Zoals altijd ontspannen en zelfrelativerend. En dat is toch wel typisch voor een premier op wie negativiteit meestal geen vat heeft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het broze, breekbare vaasje van VVD-premier Mark Rutte

Krasjes

Volgens Sitalsing is het tegendeel waar. "De charme en magie waarop hij het heel lang heeft volgehouden, mensen inpakken en voor hem inwinnen, ik heb het idee dat dat aan het opraken is." En ook Maurice de Hond denkt dat Rutte 'de controle aan het kwijtraken is'.

Kruithof erkent dat Rutte wel wat is beschadigd, 'maar meer dan krasjes zijn het ook niet'. "Kijk, ik zie nu wel dat de VVD in de peilingen er heel slecht voor staat, maar ja, dat zijn momentopnamen. Dat is eerder gebeurd. Dat kan ook gemakkelijk weer opkrabbelen."

Dijkhoff buitenspel

En daar is iedereen het wel over eens. Voor het opkrabbelen van de VVD is Mark Rutte als lijsttrekker nodig. "Ik zou ook geen andere weten", zegt Kruithof.

Beoogd opvolger, fractievoorzitter Dijkhoff, staat inmiddels door de wachtgeldaffaire buitenspel. "Dijkhoff kan eigenlijk alleen maar terugkomen na een periode als minister", zegt De Hond. Een beetje in de schaduw. Dan merk je dat er geen natuurlijke opvolger is."

Dat herkent Sitalsing. "Hij wekt niet de indruk dat hij iemand aan het klaarstomen is om hem op te volgen. Dus ik denk dat hij zelf denkt: het kan nog wel even."

Langstzittende premier ooit?

De conclusie: Rutte stelt zich waarschijnlijk komende zomer gewoon beschikbaar als premier. En wie weet volgt hij Lubbers dan misschien wel op als langstzittende premier ooit.

Als het aan Kruithof ligt wel. "Ik zie hier een premier voor de komende twintig jaar."

Rutte: 'Ik heb geen herinnering aan geïnformeerd zijn'

Tijdens het debat bleef Rutte aangeven geen herinnering te hebben.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe Mark Rutte zich 'superleuk' door het onbehagen danst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore