Taghi uitgeleverd

Relatie met Dubai opvallend goed: 'Geen diplomatieke druk voor uitlevering Taghi'

19 december 2019 15:48 Aangepast: 19 december 2019 17:46
Topcrimineel Ridouan Taghi Beeld © Politie

De opvallend snelle uitlevering van beroepscrimineel Ridouan Taghi aan Nederland, is mede te danken aan onze goede verhouding met de Verenigde Arabische Emiraten, zo valt in Den Haag te horen. Taghi werd maandag aangehouden in Dubai en arriveerde vanochtend al in Eindhoven. Hij zit nu vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) van de PI Vught.

Volgens Taghi's advocaat Inez Weski is haar client 'rechteloos ontvoerd uit Dubai'. Ze zegt dat hij zonder enige vorm van rechterlijke toetsing door Nederland is opgehaald, om hier te worden vastgezet.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) ontkende dat op zijn beurt. Het beeld van een ontvoering herkent hij totaal niet. "Daar is geen enkele aanwijzing voor. Ik vind van belang dat dit van begin tot het eind helemaal volgens de regels gebeurt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hier zit Taghi nu: extreem regime en nauwelijks contact met anderen

Voor de uitlevering van Taghi heeft Nederland weinig tot geen diplomatieke druk moeten uitoefenen op de Verenigde Arabische Emiraten, zo valt in Den Haag te horen. Het Openbaar Ministerie en ministerie van Justitie hebben contact gehad met hun collega's in de emiraten. Voor zover bekend hebben minister Blok of premier Rutte zich niet bemoeid met de uitlevering.

Ook geeft Nederland Dubai niets terug voor de uitlevering van Taghi. Volgens ingewijden is geen sprake van 'voor-wat-hoort-wat', want relatie tussen beide landen is goed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat boos: 'Taghi is ontvoerd uit Dubai'

Taghi zat al sinds 2016 in Dubai en verbleef daar in een nieuwbouwwijk op het prestigieuze schiereiland Palm Jumeirah. Mogelijk moet hij eind februari voor het eerst voor de rechter verschijnen.

'Gelijk missie op touw gezet om Taghi te halen'

Dubai vroeg Nederland om Ridouan Taghi op te halen vanwege de goede samenwerking bij zijn aanhouding, vertelt hoofdofficier Fred Westerbeke.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore