Politiek

Minister Van Veldhoven wil Europees verbod op gebruik PFAS

19 december 2019 06:16
Beeld © ANP

Er moet een Europees verbod komen op het gebruik van PFAS. Daar pleit minister Stientje van Veldhoven vandaag voor in de Milieuraad in Brussel, waar alle EU-ministers van Milieu bijeenkomen.

De milieuminister wil een verbod op alle 'niet-essentiële' producten waar PFAS in zit, zoals regenkleding en pannen met anti-aanbaklaag. Door het verbod Europees aan te kaarten, wil ze voorkomen dat 'PFAS nog iedere dag aan alle kanten ons land binnenkomt'. 

Dat kan Nederland niet in zijn eentje voor elkaar boksen, zegt de minister. "Zodat PFAS überhaupt niet meer gebruikt en uitgestoten wordt."

Enorm veel gebruikt

PFAS is een verzamelnaam voor 6000 chemische stoffen die in hogere concentraties schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. De stoffen zijn water-, vet- en vuilafstotend en worden enorm veel gebruikt: in producten die variëren van blusschuim tot teflon en cosmetica.

Maar ook in veel industriële processen wordt PFAS gebruikt. Veel van die stoffen zijn vermoedelijk kankerverwekkend en worden niet afgebroken door het milieu. ​​​​​​

PFAS legt de bouw plat

Afgelopen maanden kwamen veel bouw- en baggerprojecten stil te liggen omdat nieuwe regels van kracht werden. Grond met meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo mocht niet zomaar worden verplaatst. 

Vorige maand besloot het kabinet dat de regels worden versoepeld, waardoor veel werkzaamheden weer opgestart kunnen worden. Toen de landelijke PFAS-norm werd verhoogd, werd duidelijk dat het kabinet een verbod nastreeft op alle 'niet-essentiële' producten waar PFAS in zit. 

Alle stoffen in één keer

Van Veldhoven stelt nu dus een Europees verbod voor dat direct van kracht is voor alle 6000 stoffen die tot PFAS worden gerekend. Dat is volgens de minister belangrijk, omdat dan niet zomaar de ene stof door een ander wordt vervangen. 

Als het voorstel wordt aangenomen, duurt het nog lang voor een verbod daadwerkelijk geldt. Eerst moet aangetoond worden of een verbod zin heeft en of de kosten opwegen tegen de baten. Daarna moet de Europese Commissie een voorstel doen om de richtlijnen te veranderen. Uiteindelijk moeten ook het Europees Parlement en de lidstaten nog instemmen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zijn we nu verlost van de PFAS-crisis? 6 vragen en antwoorden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore