Hoogeveen

Overlastgevende asielzoekers mogen voortaan niet van terrein azc af

18 december 2019 13:44 Aangepast: 18 december 2019 14:20
Staatssecretaris Broekers-Knol Beeld © ANP

Overlastgevende asielzoekers worden voortaan geplaatst in een strengere Handhaving en Toezichtslocatie (HTL) in Hoogeveen. Mensen die daar wonen mogen niet van het terrein af, schrijft Broekers-Knol aan de Tweede Kamer.

Volgens de brief geldt er in zo'n HTL een 'strenger regime'. Zo is er strikt gebiedsgebod om overlast voor omwonenden te voorkomen.

Het plan moet 1 februari in werking treden. Sinds mei golden al strengere regels in de opvang in de Drentse plaats.

Er komen winkels en andere voorzieningen op het terrein, zodat daar ondergebrachte mensen niet meer de straat op hoeven. Boa's gaan daar op toezien.

Onleefbare situatie

Onderzoekers die door het kabinet aan het werk waren gezet concluderen dat overlastgevende asielzoekers hun leven niet beteren als ze naar een strenge opvang worden overgeplaatst. Het wordt door zo'n overplaatsing wel veiliger voor azc-personeel en andere asielzoekers. Broekers vindt dat reden genoeg om de plannen door te zetten.

De VVD wilde Hoogeveen en sommige andere strengere centra versoberen, maar dat zou volgens de onderzoekers op die plekken voor een onleefbare situatie zorgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkse asielzoekers mogen in Nederland blijven na arrestatie vertrouwenspersoon

Er is een kleine groep asielzoekers die overlast veroorzaakt. Dan gaat het om bijvoorbeeld winkeldiefstal, vernieling en bedreiging. Volgens Broekers-Knol is dat 'onaanvaardbaar', ook omdat het draagvlak voor het asielsysteem zo wordt ondermijnd.

Ook vindt de staatssecretaris dat asielzoekers met ernstige psychische problemen niet in Hoogeveen moeten belanden. Zij moeten naar een psychiatrische kliniek. Mensen uit zogeheten veilige landen kunnen wel naar Drenthe worden overgeplaatst.

'Goed haalbaar'

De Hoogeveense burgemeester Karel Loohuis is door de strengere regels gerustgesteld. "Voor onze inwoners is het belangrijk dat zij geen overlast hebben. Ik heb er vertrouwen in dat dit met deze afspraken goed haalbaar is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodklok over geweld in azc's: 'Medewerkers dagelijks in gevaar'

Mensen die in een opvang voor asielzoekers wonen en voor veel overlast zorgen kunnen voortaan ook op een Top X-lijst komen. De lijst wordt samengesteld met gegevens van politie en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Daarmee komt 'de zwaarste groep overlastgevers door middel van een landelijke lijst goed in beeld' en kan de groep zo 'intensief worden aangepakt', schrijft Broekers-Knol.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore