Na bedrijfsongeval

Karien zet zich na dood van haar man in voor veilige werkvloer

17 december 2019 17:36 Aangepast: 17 december 2019 18:12
Karien met het boek over haar man Toon en de impact van een bedrijfsongeval.

Sinds haar man Toon vijf jaar geleden omkwam bij een bedrijfsongeval, strijdt Karien van der Loo voor verandering op de werkvloer. Ze wil dat dat bedrijven geen boete krijgen opgelegd na zo'n ongeluk, maar een verbeterplan moeten maken voor meer veiligheid. En haar strijd lijkt te slagen.

De man van Karien, Toon, werkte bij het bedrijf Xycarb Ceramics. Bij de controle van een reactorvat ademde hij een giftig gas in. Een dag later overleed hij.

Noodknop

Sindsdien heeft Karien een missie: zo'n drama mag nooit meer gebeuren. Samen met het bedrijf waar haar man werkte, ging ze aan de slag om te kijken hoe het daar veiliger kon. Het bedrijf scherpte de regels aan. Zo kwam er een knop die werknemers kunnen indrukken als ze een dringende veiligheidsvraag hebben. Ook is er één keer per jaar een veiligheidsdag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal bedrijfsongevallen moet omlaag: 'De dood van Toon mag niet voor niets zijn'

De politiek nam haar plannen over. Zestig bedrijven doen nu mee aan een proef om de veiligheid te  verbeteren. De pilot loopt nog, maar de resultaten zijn zeer bemoedigend, zegt Marc Kuipers van de Arbeidsinspectie.

Verbeterplan

"We merken bij de bedrijven in de pilot dat de resultaten beter zijn dan wanneer ze geen verbeterplan doorvoeren. Dat betekent dat bedrijven beter kijken wat er ten grondslag ligt aan zo’n arbeidsongeval. Ze investeren ook meer in veiligheid." De inspectie gaat kijken of zo'n verbeterplan verplicht kan worden.

Verantwoordelijk staatssecretaris Van Ark was vandaag samen met koning Willem-Alexander op bezoek bij het bedrijf in Helmond waar op initiatief van Karien verbeteringen werden doorgevoerd.

'Kroontje op het werk'

Van Ark is enthousiast. "Dit smaakt naar meer. Als bedrijven zelf aan de slag gaan met veiligheid, werkt dat het beste. Boetes blijven ook nodig. Uiteindelijk werkt het beste als mensen er zelf mee aan de slag gaan. Ik denk dat het een heel goed extra instrument is voor de inspectie."

Karien noemt het bezoek van de koning 'het kroontje op het werk'. "Om een gesprek te hebben met de koning en je verhaal te mogen doen. Het is een kwestie van tijd tot het veiligheidsverbeterplan in de wet gaat komen. Dat staat volgens mij als een paal boven water. Ik ben supertrots. Ik denk dat er boven iemand glimt van trots, dat we dit bereikt hebben."

'Ik wil dat het bedrijf ervan leert'

Karien van der Loo wil dat dat bedrijven geen boete krijgen opgelegd na zo'n ongeluk, maar een verbeterplan moeten maken voor meer veiligheid.

'Ze zien vaak de gevaren niet meer'

Vorig jaar vielen bij bedrijfsongelukken 71 dodelijke slachtoffers. Een jaar daarvoor waren het er nog 54. Vooral in de bouw (20), vervoer en opslag (11), reparatie van auto’s (11) en industrie (10) gaat het vaak mis.

In totaal kreeg de Inspectie SZW vorig jaar 4368 meldingen van een arbeidsongeval, 156 meer dan een jaar ervoor (4212 in 2017). Ook verliezen mensen vaak vingers of ledematen door een ongeval met een machine op hun werk. Zo’n 280 per jaar blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Vaak is een ongeval het gevolg van een onveilige situatie die al langere tijd bestaat. Werknemers die met de machines werken, raken gewend aan de gevaarlijke situatie. Op een gegeven moment zien ze de gevaren niet meer.

Bedrijven zijn verplicht om ernstige bedrijfsongevallen te melden. Doen ze dat niet dan riskeren ze een boete van 50.000 euro. Bij meldingen van ernstige ongevallen kijkt de Inspectie SZW of verder onderzoek nodig is. Is het ongeval het gevolg van nalatigheid van de werkgever, dan kan ook een boete worden opgelegd. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan die variëren van een paar honderd tot tienduizenden euro's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer doden door bedrijfsongevallen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore