Acuut ingewilligd

Turkse asielzoekers mogen in Nederland blijven na arrestatie vertrouwenspersoon

17 december 2019 15:21 Aangepast: 17 december 2019 15:25
De IND heeft in tien asielverzoeken van Turkse asielzoekers acuut ingewilligd. Beeld © ANP

Omdat er mogelijk gevoelige informatie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst over Turkse asielzoekers in handen is gevallen van de Turkse autoriteiten, worden de asielverzoeken van tien personen acuut ingewilligd. Dat zei staatssecretaris van Justitie Broekers-Knol na vragen van D66.

In september werd een Turkse advocaat opgepakt die door Nederland werd ingehuurd en daarmee belandden gevoelige dossiers op het bureau van de Turkse overheid. Advocaat Yilmaz S. hielp de vreemdelingendienst IND door ter plaatse na te gaan of een asielzoeker in Turkije gevaar loopt en zodoende in aanmerking komt voor asiel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Angst na arrestatie Turkse advocaat: 'Grote zorgen om mijn gezin en familie'

Dat is bijvoorbeeld het geval als iemand een politieke tegenstander is van president Recep Tayyip Erdogan. Zoals Metin (niet zijn echte naam), die Turkije ontvluchtte na de mislukte coup in 2016. Als aanhanger van Fethullah Gülen, die verantwoordelijk werd gehouden voor de coup, was hij zijn leven daarna niet meer zeker: de Turkse regering begon een klopjacht op Gülens aanhangers.

Opheldering

Metin vertelde dit weekend aan RTL Nieuws er zeker van te zijn dat zijn dossier door de arrestatie van de advocaat nu bij de Turkse autoriteiten ligt. Daarover ontving hij een bevestiging van de IND. Daarom vreest hij voor zijn eigen veiligheid en die van zijn in Turkije achtergebleven gezin.

D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte wilde vandaag opheldering van staatssecretaris Broekers-Knol, om te zorgen dat deze personen en familieleden niet in levensgevaar verkeren. Ook wilde hij weten wat er aan wordt gedaan om dit in de toekomst te voorkomen.

Acuut ingewilligd

Volgens Broekers-Knol zijn er de afgelopen twee jaar 70 dossiers behandeld door de opgepakte advocaat. "Van die 70 zijn 60 verzoeken voor een verblijfsvergunning ingewilligd. Tien van die verzoeken nog niet, maar die worden nu acuut ingewilligd om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van deze arrestatie."

Ook verzoeken voor een verblijfsvergunning van familieleden van deze personen, in het kader van gezinshereniging, worden met spoed behandeld, zei Broekers-Knol, 'om de veiligheid van deze mensen te waarborgen'.

De staatssecretaris laat onderzoek doen hoe het heeft kunnen gebeuren dat een vertrouwenspersoon wordt opgepakt wordt in bezit van aantal dossiers en 'hoe we dat moeten voorkomen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkije: dit jaar 52.000 'Gülen-terroristen' opgepakt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore