Ga naar de inhoud
Geen uitsluiting

Vrijwillige ouderbijdrage school is voortaan ook echt vrijwillig

Sommige kinderen worden uitgesloten van activiteiten omdat hun ouders geen bijdrage betalen. Beeld © ANP

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wet die zorgt dat een vrijwillige ouderbijdrage op scholen ook echt vrijwillig is. Nu worden kinderen soms buitengesloten van activiteiten als schoolreisjes en kerstdiners, als hun ouders het niet kunnen of willen betalen.

Het gaat niet alleen om leuke uitjes, maar bijvoorbeeld ook om bijles, extra huiswerkbegeleiding of tweetalig onderwijs. De ouderbijdrage is officieel vrijwillig, maar veel scholen maken dat niet duidelijk. Landelijk is de gemiddelde ouderbijdrage 57 euro, maar op sommige scholen zijn bedragen boven de 600 euro geen uitzondering.

Sylvia
Lees ook:
Sylvia kan ouderbijdrage niet betalen: 'Ook al wil ik het nog zo graag, het gaat niet'

Druk om bijdrage te betalen

Scholen zijn verplicht om erop te wijzen dat de vrijwillige ouderbijdrage ook echt vrijwillig is. Maar dat gebeurt lang niet altijd, blijkt uit onderzoek naar de schoolkosten van ouders. Daardoor ervaren veel ouders druk om de bijdrage te betalen. En, als zij niet betalen, worden kinderen vaak uitgesloten van extra activiteiten.

De indieners van de wet, SP-Kamerlid Peter Kwint en GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld, zijn blij dat daar nu een einde aan komt.

Binnenkort stemt ook de Eerste Kamer over de wet.

Verschillen
Lees ook:
Verschillen ouderbijdrage enorm: hoe rijker klasgenootjes, hoe meer je betaalt

Thomas kon de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen:

Wij spraken vorig jaar Thomas (46, niet zijn echte naam). De vrijwillige ouderbijdrage voor zijn dochter was een groot probleem. "De druk vanuit haar basisschool was fors. Ze zeiden: 'Wij zijn ook een onderneming met een winstoogmerk, we verwachten het geld gewoon op onze rekening."

Hij kreeg aanmaning na aanmaning en zelfs incassokosten werden in rekening gebracht. Zijn dochter moest uiteindelijk van school wisselen.

Lees hier zijn hele verhaal

Slob
Lees ook:
Slob wil geen strengere regeling ouderbijdrage, 'maar kind mag nooit de dupe zijn'