Politiek

Meerderheid Eerste Kamer schaart zich achter spoedwet stikstof

17 december 2019 11:19 Aangepast: 17 december 2019 11:26
Minister Hoekstra van Financiën en senator Martin van Rooijen van 50Plus tijdens een eerder overleg in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Het is het kabinet gelukt om steun van een meerderheid van de Eerste Kamer te vergaren voor de spoedwet stikstof. Het doel van die wet is om de uitstoot van stikstof versneld terug te dringen, zodat woning- en wegenbouwprojecten kunnen worden hervat.

Gisteren bleek dat de Groep Otten de spoedwet gaat steunen in de senaat en nu is duidelijk dat dit ook geldt voor 50Plus. Daarmee heeft het kabinet vlak voor de belangrijke stemming haar gewenste meerderheid binnen. 

"Het is enorm fijn dat er breed verantwoordelijkheid wordt genomen in dit dossier", zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra tegen RTL Z. "Dit spoedwetje is nodig om dit nijpende probleem op te lossen. Het is enorm belangrijk dat bouwers kunnen bouwen en dat we het land aan de gang houden."

Extra eisen

Een kleine twee weken geleden stemde een meerderheid van de Tweede Kamer al voor het voorstel. Naast de coalitiepartijen stemden toen ook SGP, 50Plus en Van Haga voor de spoedwet. Maar gezien de andere verdeling van partijen in de Eerste Kamer was sindsdien onduidelijk of dat ook zou lukken in de Eerste Kamer.

Bovendien bleek dat partijleider Henk Krol van 50Plus na het Tweede Kamerdebat over de kwestie alsnog extra eisen begon te stellen. 

Seniorenwoningen

De steun van 50Plus in de Eerste Kamer is nu doorslaggevend. Daar stond een eis over seniorenwoningen tegenover, zegt Martin van Rooijen, fractievoorzitter van 50Plus in de senaat.

"Wij hebben afgesproken dat er uiterlijk eind september een onderzoek komt naar de lokale behoefte aan seniorenwoningen. Daar is een enorm tekort aan en de bouw ervan zorgt tegelijkertijd voor een betere doorstroming voor jongeren en ouderen", zegt hij. 

Ook de PvdA vroeg wisselgeld voor steun in de Eerste Kamer. Die partij eiste dat er meer geld komt voor natuurherstel, betaalbare woningen en betaalbaar openbaar vervoer. 

Drempelwaarden

Naast het weer op gang brengen van woning- en wegenbouw zorgt de spoedwet er verder voor dat er een registratie komt van stikstofuitstoot. Daarbij worden er zogeheten drempelwaarden afgesproken. Als een bouwproject vervolgens niet te veel stikstof uitstoot en daarmee onder de drempelwaarde blijft, kan dat project doorgaan.

Vanavond wordt er rond 21.00 uur gestemd in de senaat om de wet officieel aan te nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore