Brief en excuses

Toeslagenaffaire: ouders krijgen deze week nog tienduizenden euro's

17 december 2019 08:11 Aangepast: 17 december 2019 09:17
Menno Snel Beeld © ANP

Nog deze week krijgen de eerste ouders in de toeslagenaffaire compensatie op hun rekening gestort. Vandaag valt bij 300 ouders in de zogenaamde CAF11-zaak een brief op de deurmat, schrijft staatsecretaris Snel aan de Tweede Kamer.

Het gaat om een groep ouders die kinderopvang afnamen via een gastouderbureau in Eindhoven. De commissie-Donner concludeerde eerder al dat zij onterecht hun kinderopvangtoeslag zijn kwijtgeraakt.

Het overgrote deel van deze groep van zo'n 300 ouders - 90 procent - krijgt compensatie. Ruim 200 ouders krijgen een bedrag tot 20.000 euro. Zo'n 70 ouders krijgen een hoger bedrag met als uitschieter 66.000 euro.

Excuses

In de brief biedt staatssecretaris Snel excuses aan voor de gang van zaken. "Het onrecht dat deze ouders is aangedaan en het gevoel van machteloosheid waar ze zo lang mee hebben gelopen kan ik helaas op geen enkele manier wegnemen. Dat besef ik ten zeerste", schrijft hij.

 Het kabinet trekt vijf miljoen euro voor uit voor de eerste compensatie.

Tranen bij ouders bij debat toeslagenaffaire

Tientallen gedupeerde ouders waren twee weken geleden aanwezig bij een debat over de affaire.

Voor kerst

Rond 20 december moet het geld op de rekening van de betrokken ouders staan. Wie het niet eens is met de hoogte van de compensatie kan dit nog aanvechten.

Er loopt nog onderzoek naar vergelijkbare fraudezaken om te zien of er meer ouders zijn die onterecht hun toeslagen zijn kwijtgeraakt. De commissie-Donner zei daarover al dat het er waarschijnlijk duizenden zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoekstra wil deel gedupeerde ouders toeslagenaffaire voor kerst terugbetalen

De bedragen die nu worden uitbetaald zijn nog niet definitief. Daarvoor is meer informatie nodig, bijvoorbeeld of mensen juridische bijstand hebben gehad waarvoor ze ook moeten worden gecompenseerd. Snel benadrukt dat het uiteindelijke bedrag alleen hoger kan uitvallen, nooit lager.

Ouders met vragen kunnen terecht bij een speciaal telefoonnummer. Als ze daar behoefte aan hebben kunnen ze ook een persoonlijk gesprek krijgen voor meer toelichting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore