Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Projecten bundelen

Ondanks stikstofcrisis moeten duurzame projecten doorgaan, zegt kabinet

17 december 2019 00:48 Aangepast: 17 december 2019 00:51
Archieffoto. Beeld © ANP

Naast alle aangekondigde stikstofmaatregelen, komt het kabinet met extra plannen om duurzame projecten weer op gang te helpen. Dat is nodig, onder meer om klimaatdoelstellingen te halen.

Het kabinet wil duurzame energieprojecten, zoals de bouw van windmolenparken, door laten gaan, ondanks de stikstofproblemen. Door projecten te bundelen, valt de tijdelijke extra stikstofuitstoot van het ene project weg tegen de winst die bij andere wordt geboekt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stikstofcrisis: 127 grote overheidsprojecten in gevaar

Dat staat in een brief van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer. Het is belangrijk dat de projecten door kunnen gaan, om doelstellingen uit het klimaatakkoord te halen en omdat ze zorgen voor een lagere stikstofuitstoot.

Projecten in de knel

In september bleek nog dat de overheid een groot probleem heeft door de stikstofproblematiek. Grote woning- en wegenbouwprojecten kunnen daardoor niet doorgaan.

Bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kwam ook een groot aantal energieprojecten in de knel. Verschillende nieuwe windparken op land en op zee kunnen niet worden geplaatst.

Niet alleen bouwers en boeren hebben last van de stikstofcrisis, ook de bouw van zonneparken, windmolens en andere duurzame energieprojecten loopt gevaar.

De aanleg levert tijdelijk extra stikstof op en dat kan Nederland zich niet meer veroorloven sinds de rechter een streep heeft gezet door het compensatiebeleid van het kabinet.

Stikstofregistratiesysteem

Het kabinet gaat ook per regio bepalen hoeveel ruimte er is voor bijvoorbeeld bouwprojecten. Er komt daarvoor een speciaal stikstofregistratiesysteem.

Dat kan wel pas nadat de natuurkwaliteit is verbeterd. Er komt daarom 250 miljoen euro beschikbaar voor natuurherstel en -verbetering. Dat geld komt uit een pot van 500 miljoen die beschikbaar is voor de stikstofaanpak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Planbureau: verminderen stikstofneerslag geen 'ultieme oplossing'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore