Arrestatie meestgezochte crimineel

Grapperhaus: arrestatie Ridouan Taghi is voortreffelijk werk van politie en OM

16 december 2019 18:19 Aangepast: 16 december 2019 23:45
Minister Ferd Grapperhaus. Beeld © ANP

Het is voortreffelijk werk van de politie en het Openbaar Ministerie dat de meestgezochte crimineel van Nederland, de 41-jarige Ridouan Taghi, is aangehouden in Dubai. Dat zegt minister van Justitie Ferd Grapperhaus na de aanhouding van een van de gevaarlijkste en meest gezochte criminelen van Nederland.

"Bij de rechtstaat hoort dat we doorzetten in de opsporing. En mensen verantwoordelijk houden voor hun daden", aldus de minister. "Het is een enorme verdienste van de politie en het Openbaar Ministerie én de politie in Dubai."

Gevraagd naar wat er door zijn hoofd ging toen hij het telefoontje kreeg dat Taghi was opgepakt, antwoordt de minister: "Ik dacht wel even bij mezelf: hebbes!" Het laat volgens Grapperhaus vooral zien wat een enorm doorzettingsvermogen is bij justitie. "De politie en het Openbaar Ministerie is hier de afgelopen tijd met 100 mensen mee bezig geweest."

Opgepakt in Villa

De 41-jarige Taghi werd vannacht gearresteerd in een woning in Dubai. Zijn aanhouding gebeurde in nauwe samenwerking met de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meestgezochte crimineel Ridouan Taghi aangehouden in Dubai

Verschillende moorden

Ridouan Taghi werd internationaal gezocht en stond op nationale en internationale opsporingslijsten. Hij wordt onder meer verdacht van betrokkenheid – als opdrachtgever – bij verschillende moorden. Voor informatie die zou zorgen voor de aanhouding van Ridouan Taghi was vorig jaar een beloning van 100.000 euro uitgeloofd.

Volgens de politie is de aanhouding te danken aan 'intensieve samenwerking' met de politie in Dubai. "Ik spreek enorm veel waardering uit voor de professionele werkwijze van onze collega’s en die in Dubai", zegt korpschef Erik Akerboom.

Uitlevering

De arrestatie van Taghi is voor Nederland van groot belang, zegt Akerboom. "Met hun criminele activiteiten vormen Taghi en zijn handlangers een bedreiging voor de rechtsstaat. Het is er ons als politie alles aan gelegen de rechtsstaat te beschermen en bedreigingen weg te nemen."

Het Landelijk Parket heeft om zijn uitlevering gevraagd. Dat gaat naar verwachting nog wel even duren. Volgens Grapperhaus zou er voor zijn uitlevering gebruik gemaakt kunnen worden van een VN-verdrag uit 2000.

Tweede Kamer opgetogen over arrestatie

De Tweede Kamer is opgetogen over de aanhouding van Ridouan T. Regeringspartij VVD en oppositiepartij GroenLinks complimenteren de politie. De PVV wil T. snel in Nederland zien 'en levenslang opsluiten als vierendelen niet mag'. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz spreekt van 'geweldig werk van de Nederlandse politie'. Haar GroenLinks-collega Niels van den Berge geeft ook justitie een pluim. "Hopelijk komt er nu snel meer duidelijkheid over zijn betrokkenheid bij gruwelijke liquidaties en andere misdrijven", zegt Van den Berge.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Onbetwiste leider van moordbende': vijf vragen over Ridouan Taghi

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore