Regionale aanpak

Kabinet neemt noodmaatregelen vanwege lerarentekort grote steden

16 december 2019 14:38 Aangepast: 16 december 2019 14:41
Dit vertrouwde beeld keert binnenkort weer terug

Om het tekort aan leraren en schoolleiders aan te pakken in de grote steden, komt het kabinet met noodmaatregelen. De vier grote steden, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam, ontvangen vier jaar lang 1 miljoen euro. Ook komt er een investering van 30 miljoen euro in 2020 en 2021 in de regionale aanpak om de tekorten tegen te gaan.

In de noodplannen wordt mogelijk afgeweken van bestaande regelgeving. De kwaliteit van het onderwijs en maatwerk staat daarbij voorop, laat minister van Onderwijs Slob weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zestien Amsterdamse scholen hele week dicht vanwege lerarentekort

Alle zeilen bijzetten

"We hebben nog steeds een heel groot probleem, zeker in de grote steden. We moeten daarom alle zeilen bijzetten en de aanpak intensiveren, samen met schoolbesturen, lerarenopleidingen, leraren, gemeenten en andere betrokkenen", zegt minister Slob.

Eind januari moeten er noodplannen klaarliggen voor Amsterdam en Den Haag. Daarna volgen Rotterdam, Utrecht en Almere. In de plannen staat welke scholen het op dit moment het zwaarst hebben. Ook wordt er op een rij gezet welke maatregelen schoolbesturen nu al kunnen nemen.

Minder hard oplopen

Intussen loopt het lerarentekort in het basisonderwijs minder hard op dan eerder gedacht. Wel blijven de geraamde tekorten op de langere termijn zeer zorgelijk, schrijft Slob. Over vijf jaar zal er een tekort van 1970 fte zijn, bovenop het huidige tekort.

In de voorspelling zijn de komst van bijna 850 zij-instromers en de toename van onderwijsondersteunend personeel, nog niet meegeteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nijpend lerarentekort: 'Vier op de tien scholen in de problemen'

Verdere maatregelen:

  • Schoolbesturen stimuleren om actief aan te moedigen dat leraren met kleine deeltijdaanstellingen meer gaan werken.
  • Extra investering van 10,6 miljoen euro voor de komende drie jaar om nieuwe leraren beter op te leiden en te begeleiden.
  • Meer regionale samenwerking stimuleren tussen schoolbesturen onderling en met lerarenopleidingen. 
  • Gezamenlijke afspraken tussen hogescholen en universiteiten om zij-instroom en omscholing van overschot- naar tekortvakken te vergemakkelijken.
  • Begin 2020 komt er één centraal loket met alle informatie over routes naar het leraarschap, zodat potentiële leraren op weg worden geholpen om een passende opleiding te vinden.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore