Ga naar de inhoud
Tussen elf en zeven

Maatregel tegen plofkraken: alle geldautomaten vanaf nu 's nachts dicht

Deze automaat wordt 's nachts ook buiten werking gesteld. Beeld © ANP

Vanwege het gevaar dat een plofkraak voor omwonenden van een geldautomaat oplevert, worden alle geldautomaten die buiten staan voortaan tussen 23.00 en 07.00 uur uitgeschakeld. De maatregel gaat vanavond al in.

Dat is besloten na overleg tussen minister van Justitie Grapperhaus, minister van Financiën Hoekstra en de Nederlandse Vereniging van Banken. Het gaat om een tijdelijke maatregel. De beveiligingsvoorzieningen in geldautomaten blijven wel ingeschakeld.

Het storten van bankbiljetten in geldautomaten is hierdoor 's nachts ook niet meer mogelijk.

Wachten op plofkraakdode?

02:44
In oktober raakte voor het eerst iemand gewond door een plofkraak op een geldautomaat. Is het nu wachten op de eerste plofkraakdode?

Verplaatsen automaten

Volgens de Vereniging van Banken heeft de nachtsluiting beperkte gevolgen voor de beschikbaarheid van contant geld. Minder dan 2 procent van alle geldopnamen bij automaten die buiten staan, gebeuren ’s nachts.

Naast de sluiting, worden automaten met een verhoogd risico voor omwonenden zoveel mogelijk verplaatst. Automaten met een te groot risico zullen definitief worden weggehaald.

ABN
Lees ook:
ABN AMRO sluit per direct honderden geldautomaten na golf plofkraken

Bankbiljetten onbruikbaar maken

Ook wordt er versneld onderzoek gedaan naar een manier om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken. Doel is om die maatregel zo snel mogelijk in te voeren.

"Plofkraken ondermijnen onze samenleving", zegt Chris Buijink, voorzitter van De Nederlandse Vereniging van Banken. "We kunnen er niet in berusten dat er elke paar dagen een explosief af gaat in ons land, niet zelden in de buurt van woningen." Hij is blij dat het kabinet en de publieke en private instellingen 'een front vormen tegen deze ontwrichtende vorm van criminaliteit'.

Banken nemen al langer maatregelen tegen plofkraken. Begin december maakte ABN AMRO bekend 470 geldautomaten door het hele land te sluiten na een reeks plofkraken.

Hoekstra:
Lees ook:
Hoekstra: tuig dat plofkraken bij geldautomaten pleegt berechten
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl