Na woede en onbegrip

Premier Rutte spreekt boerenvoorman aan op Holocaust-vergelijking

16 december 2019 11:34 Aangepast: 16 december 2019 11:36
Premier Rutte.

Premier Mark Rutte heeft de de Holocaust-vergelijking van Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever vanochtend 'dringend aan de orde gesteld' tijdens het ontbijt met de actiegroepen. Van den Oever vergeleek de manier waarop boeren worden behandeld met de situatie van de joden in de Tweede Wereldoorlog.

D66-leider Rob Jetten riep Rutte en minister van Landbouw Carola Schouten op om de boeren aan te spreken op de 'afgrijselijke' Holocaust-vergelijking. "De vergelijking tussen de positie van boeren nu en de situatie van joden in de jaren 30 en tijdens de Holocaust vind ik afgrijselijk slecht gekozen. Volledig ongepast. We moeten de herinnering aan het verschrikkelijke leed dat de joden in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan levend houden, en dat doen we niet met dit soort ongepaste vergelijkingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ookL

Jetten: Rutte moet boerenactiegroep aanspreken op Holocaust-uitspraak

Ontbijtafspraak

Rutte en Schouten hadden vanochtend een ontbijtafspraak in het Catshuis met vertegenwoordigers van verschillende boerenorganisaties om te praten over de stikstofcrisis. Daar was ook Farmers Defence Force (FDF) bij.

Vrijdag maakte Van den Oever de vergelijking met de jodenvervolging. Toen hij er later op werd aangesproken, nam hij ze niet terug. "Het lijkt er toch een beetje op?", zei hij vrijdag. "Ook nu is het een kleine bevolkingsgroep die systematisch in een hoek wordt gedreven en die van haar land wordt verdreven. Grote woorden zijn soms nodig."

De uitspraken leidden tot diepe verontwaardiging, onder andere van de directeur van Kamp Vught.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede en onbegrip over 'jodenuitspraak' boerenleider Farmers Defence Force

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore