'Afgrijselijke vergelijking'

Jetten: Rutte moet boerenactiegroep aanspreken op Holocaust-uitspraak

16 december 2019 09:29 Aangepast: 16 december 2019 09:30
Rob Jetten

D66-leider Rob Jetten verwacht dat premier Mark Rutte of minister Carola Schouten Farmers Defence Force vandaag aanspreekt op de 'afgrijselijke' Holocaust-vergelijking van voorman Mark van den Oever. Die vergeleek de manier waarop boeren worden behandeld met de situatie van de joden in de Tweede Wereldoorlog.

Rutte en Schouten hebben vanochtend een ontbijtafspraak met vertegenwoordigers van verschillende boerenorganisaties om te praten over de stikstofcrisis. Daar is ook Farmers Defence Force (FDF) bij.

Recht om te protesteren

"Laat ik voorop stellen dat elke boerenorganisatie recht heeft om te protesteren", zegt Jetten daarover tegen RTL Nieuws. "Het is ook goed dat premier Mark Rutte en minister Carola Schouten van Landbouw in gesprek gaan met vertegenwoordigers van de boeren over de toekomst van ons landbouwbeleid." 

"Maar de vergelijking tussen de positie van boeren nu en de situatie van joden in de jaren 30 en tijdens de Holocaust vind ik afgrijselijk slecht gekozen. Volledig ongepast. We moeten de herinnering aan het verschrikkelijke leed dat de joden in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan levend houden, en dat doen we niet met dit soort ongepaste vergelijkingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede en onbegrip over 'jodenuitspraak' boerenleider Farmers Defence Force

Aanspreken

Jetten zegt dat hij het heel goed begrepen had als Rutte en Schouten de uitnodiging aan FDF had ingetrokken vanwege de vergelijking. "Maar dat hebben ze niet gedaan, dus ik verwacht van premier Rutte en minister Schouten dat ze FDF daar vandaag op aanspreken en hen vragen de uitspraken alsnog terug te nemen." 

Toen Van den Oever later op de dag werd aangesproken op zijn uitspraken, nam hij ze niet terug. "Het lijkt er toch een beetje op?", zei hij toen. "Ook nu is het een kleine bevolkingsgroep die systematisch in een hoek wordt gedreven en die van haar land wordt verdreven. Grote woorden zijn soms nodig."

Diepe verontwaardiging

De uitspraken leidden tot diepe verontwaardiging. De directeur van Kamp Vught, Jeroen van den Eijnde, sprak tegenover Omroep Brabant over 'een onvoorstelbaar domme uitspraak'. "Deze uitspraak getuigt van nul procent verstand, nul procent historisch besef en nul procent empathie. Hoe dom kun je zijn? Dit doet de boerenzaak duidelijk geen goed", aldus de directeur.

Ook andere boerenorganisaties namen afstand van de woorden van Van den Oever. Bart Kemp van de protestgroep Agractie zei tegenover RTL Nieuws: "Wij nemen dit absoluut niet voor onze rekening."

"Deze vergelijking slaat nergens op en gaat alle perken te buiten", reageerde voorzitter Marc Calon van LTO Nederland. De boerenorganisatie met 35.000 leden zegt op een andere manier acties te voeren dan Farmers Defence Force.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore