Politiek

Kabinet vaag over investeringsfonds: nog geen bedragen, meer onderzoek nodig

13 december 2019 16:37
Minister Eric Wiebes op werkbezoek in Groningen. Beeld © ANP

Het kabinet is er nog niet over uit waar in geïnvesteerd gaat worden om de Nederlandse economie harder te laten groeien. Met Prinsjesdag werden tientallen miljarden euro's beloofd, te storten in een investeringsfonds.

Het beheer van het fonds, dat over een looptijd van twintig jaar de economie moet helpen versterken, is toegezegd aan minister Wopke Hoekstra (CDA, Financiën). Maar waar het naartoe gaat, dat is aan minister Eric Wiebes (VVD, Economische Zaken en Klimaat). Dit compromis was nodig om een ruzie tussen regeringspartijen VVD en CDA in de kiem te smoren.

In de afgelopen maanden sprak Wiebes met een handvol andere ministers en een reeks aan economen en kwam tot een 'Groeistrategie voor Nederland'. "Mensen moeten meer gaan merken van de economische groei dan de laatste twee decennia", zo benadrukt Wiebes het belang van het plan, dat vandaag is goedgekeurd door zijn collega's in de ministerraad. 

Concreet beleid nog onduidelijk

Hoe die strategie in concreet beleid wordt omgezet blijft nog vrij onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is waar het kabinet ongeveer in wil investeren. Na een uitgebreide analyse is Wiebes tot de zes 'meest fundamentele gebieden' gekomen. 

  • Talent ontwikkelen door beter onderwijs
  • Stimuleren dat mensen die een baan hebben, blijven leren
  • Zorgen dat meer mensen meedoen op de arbeidsmarkt
  • Het stimuleren van innovatie
  • Investeren in infrastructuur
  • De huidige crises (CO2-uitstoot, energietransitie en stikstofprobleem) gebruiken om geld mee te verdienen
"De urgentie van deze transities is inmiddels evident."

Urgentie

Aan het laatste gebied, verwoordt als 'transities benutten', valt ook niet te ontkomen, schrijft Wiebes. "De urgentie van deze transities is inmiddels evident", meldt hij in zijn brief aan de Tweede Kamer.

De maatregelen om de uitstoot van CO2, stikstof en fosfaat binnen de regels te krijgen, zorgen voor torenhoge kosten. En dat geldt ook voor de maatregelen in de PFAS-crisis. "Als we dit fout doen, slaan we een flater. Maar als we het goed doen, dan winnen we de wedstrijd", zegt Wiebes. "Hier zijn ze nog nergens anders in de wereld mee bezig. Alleen in Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet richt investeringsfonds op met tientallen miljarden voor sterkere economie

Begin van het traject

Ook voor de andere gebieden (onderwijs, scholing, arbeidsmarkt, innovatie en infrastructuur) geldt dat investeringen met open armen ontvangen zullen worden. Vandaar dat er een 'breed actieplan', een 'routekaart', een 'gerichte strategie', een 'plan' en 'baanbrekende vernieuwingen' komen of nodig zijn. De verantwoordelijke ministeries gaan daar eerst mee aan de slag, de brief van Wiebes is 'het begin van een traject'. 

De volgende stap is het uitwerken van hoe het fonds eruit komt te zien. Wiebes verwacht daar uiterlijk eind maart samen met Hoekstra een plan voor te hebben uitgewerkt. Na de zomer komt er meer duidelijkheid waar in geïnvesteerd zal worden, als de betrokken ministeries (van OCW, SZW, IenW, LNV en voor BVOM en MenW) plannen hebben gemaakt. 

En zelfs als die plannen er zijn, dan nog is niet zeker waarin en hoeveel er precies geïnvesteerd zal worden. Het is namelijk aan een volgend kabinet om 'nadere keuzes te maken' en zelfs eigen doelen te stellen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore