Ga naar de inhoud
Plicht verzekeraars

Ex-kankerpatiënt Isabelle kan eindelijk verzekering krijgen: 'Vanavond champagne!'

Isabelle Lebrocquy genas van darmkanker.

Isabelle Lebrocquy kreeg in 2011 te horen dat ze darmkanker had. Nadat ze schoon was verklaard, wilde ze een huis kopen. Maar de hypotheekverstrekker eiste een levensverzekering en die kreeg ze niet als ex-kankerpatiënt. Dat gaat nu, tot grote blijdschap van Isabelle, veranderen.

"In 2011 werd er darmkanker bij me vastgesteld. De diagnose kwam in een vroeg stadium van de ziekte, wat zorgde voor goede behandelmogelijkheden. Na een zware operatie werd ik binnen een jaar - relatief snel - schoon verklaard. Vier jaar later werd ik genezen verklaard. Toch lukte het me niet om een huis te kopen", vertelt de 54-jarige Isabelle.

De hypotheekverstrekker stelde als voorwaarde voor de lening dat Isabelle een levensverzekering had. "Maar die kreeg ik niet, want ik had kanker gehad."

Ex-kankerpatiënten
Lees ook:
Ex-kankerpatiënten kunnen zich straks verzekeren als ieder ander

Torenhoge premies

Zes op de tien ex-kankerpatiënten lukt het niet om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, bleek eerder uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Ze kunnen daardoor bijvoorbeeld geen hypotheek of lening krijgen of moeten een torenhoge premie betalen.

Isabelle zet zich sinds 2014 samen met D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties in voor een 'schone lei'-beleid. Dat houdt in dat ex-kankerpatiënten die ziektevrij zijn, na een bepaalde termijn niet meer aan hun verzekeraar hoeven te melden dat ze kanker hebben gehad als ze dat wordt gevraagd.

Succes

En met succes: minister van Financiën Wopke Hoekstra maakte vandaag bekend het 'schone lei'-beleid in te voeren. Voor volwassenen zal een kankervrije termijn van 10 jaar gelden. Voor mensen die minderjarig waren toen ze kanker hadden, wordt het 5 jaar.

Hoewel Isabelle nog steeds geen koophuis heeft-  'ik woon in een huurhuis heerlijk vlakbij het strand' - is ze heel blij dat het nieuwe beleid voor ex-kankerpatiënten nu wordt ingevoerd. "Ik ga vanavond champagne drinken!"

Geen
Lees ook:
Geen verzekering omdat je kanker had: 'Je wordt dubbel gestraft'