Minister weigert

Corporaties mogen geen duurdere sociale huurhuizen bouwen

12 december 2019 18:59 Aangepast: 12 december 2019 20:52

Woningcorporaties krijgen geen toestemming om in grote steden sociale huurwoningen met een huur tussen 700 en 1000 euro te bouwen. Daarvoor zou de maximale huur van 720 Euro voor een sociaal huurhuis lokaal moeten worden verhoogd, maar dat wil minister Van Veldhoven niet.

Dat zei ze vandaag in een debat in de Tweede Kamer.

Aedes, de koepel van woningcorporaties, kwam afgelopen zomer met het voorstel om de wet te wijzigen en de maximale huur (liberalisatiegrens) voor een sociale huurwoning plaatselijk op te rekken. Daarvoor zouden dan mensen met een midden inkomen in aanmerking komen. Voorzitter Marnix Norder zei tegen RTL Nieuws dat investeerders in de grote steden te weinig woningen realiseren met een huur tussen 700 en 1000 euro. Als ze deze huizen wel bouwen worden ze te snel te duur.

Daarom stelde Norder voor dat de corporaties in het gat duiken. Volgens Norder kunnen die er voor zorgen dat huurhuizen in het middensegment ook in dat segment blijven en niet binnen tien jaar in de dure vrije sector belanden. Voorwaarde is wel dat het dan sociale huur moet zijn, zodat de corporaties goedkoop geld kunnen lenen.  

Buiten de boot

Vooral in de grote steden is er nu veel behoefte aan woningen met een huur tussen de 700 en 100 euro. Mensen met middeninkomens, zoals politieagenten, verpleegsters en onderwijzers komen niet in aanmerking voor een goedkope sociale huurwoning, maar verdienen te weinig voor de dure huurhuizen in de vrije sector. Koopwoningen in de grote steden zijn voor deze doelgroep ook vaak onbetaalbaar.

'Schrikt af'

Minister Van Veldhoven is bang dat het lokaal verhogen van de maximale huurprijs voor voor sociale huurhuizen particuliere investeerders afschrikt. Zij vindt het beter dat er een landelijke inkomensgrens is. Dat maakt volgens haar de prijzen van sociale huurwoningen landelijk ook beter vergelijkbaar.

Het standpunt van de minister is opmerkelijk omdat de corporaties de huizen juist willen neerzetten op plekken waar de markt niet levert. De corporaties mogen nu alleen huizen met een huur tussen 700 en 1000 euro bouwen op commerciële basis. Dat is volgens Norder geen oplossing, omdat de corporaties dan tegen de zelfde problemen aan lopen als investeerders. Het is dan niet mogelijk de huren langdurig in het middensegment te houden.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Huren in grote steden onbetaalbaar, corporaties willen verandering

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore