Ga naar de inhoud
Helft jonger dan 25

Alcoholvergiftigingen op spoedeisende hulp in tien jaar flink toegenomen

Het aantal personen dat met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis terechtkwam, is de laatste tien jaar met meer dan een derde toegenomen. De stijging is het sterkst bij personen van 25 jaar en ouder, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

Vorig jaar werden 6300 personen voor een alcoholvergiftiging behandeld op een spoedeisende hulp (SEH). Het goede nieuws lijkt te zijn dat het aantal personen van 12 tot 25 jaar dat met een alcoholvergiftiging naar een SEH kwam, niet significant is toegenomen.

Wel blijkt het risico nog steeds het grootst bij deze leeftijdsgroep. De helft van het aantal SEH-bezoekers voor een alcoholvergiftiging was jonger dan 25 jaar.

Oproep
Lees ook:
Oproep kinderarts aan ouders: film je kind met een alcoholvergiftiging

Ongeval of geweld

In de leeftijdsgroep van 12 tot 17 jaar is in de laatste jaren wel een stabilisatie of zelfs een lichte afname te zien van het aantal vergiftigingen door overmatig alcoholgebruik. In de leeftijdsgroep van 18 tot 24 is dat niet het geval.

In totaal werden er in 2018 17.700 personen behandeld op een spoedeisende hulp vanwege alcoholgebruik, bijvoorbeeld door een ongeval of geweldpleging.

Hersenschuddingen

Alcohol-gerelateerde ongelukken hebben vaak hersenschuddingen en ernstig schedel- of hersenletsel tot gevolg. Ook hoofdwonden komen relatief vaker voor dan bij niet-alcohol-gerelateerde ongevallen. Vanwege een gebrek aan coördinatie en controle door alcohol valt iemand waarschijnlijk sneller op het hoofd.

Het gaat daarbij volgens de onderzoekers vooral om mannen, die drie keer zo'n grote kans hebben dan vrouwen op ziekenhuisbezoek. Bij de mannen gaat het vooral om de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar oud.

Alcoholvergiftiging?

Bij alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed zo hoog dat iemand bewusteloos en in coma kan raken. Bij jongeren gebeurt dit veel eerder dan bij volwassen ervaren drinkers. De kans op bewusteloosheid of coma neemt toe met de inname van meer alcohol. Uiteindelijk kan ook het zenuwstelsel worden verdoofd dat de ademhalingscentra verlamd raken. Dit kan dodelijk zijn.

Hoeveel iemand moet drinken om een alcoholvergiftiging te krijgen hangt af van gewicht, ervaring met drank, geslacht en hersenvolume.

Bron: Jellinek

Alcoholprijzen omhoog: 'Straks een kratje bier voor vanaf 20 euro?'

02:05
Nooit meer: één halen, twee betalen. Als het aan het kabinet ligt is het afgelopen met de stuntaanbiedingen voor bier, wijn en sterke drank.
Negen
Lees ook:
Negen kinderen naar ziekenhuis met alcoholvergiftiging na TT-feest