Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geen kroonprins

Rutte ziet Dijkhoff niet 'per se' als opvolger bij VVD

11 december 2019 13:24 Aangepast: 11 december 2019 16:28
Rutte ziet in Dijkhoff niet 'per se' een opvolger. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte ziet Klaas Dijkhoff niet per se als zijn opvolger als VVD-lijsttrekker. Dat zegt Rutte tegen Elsevier Weekblad. Dijkhoff wordt vaak genoemd als kroonprins, maar zijn imago liep een deuk op door onder meer verkeerde declaraties en ophef over zijn wachtgeld.

Dijkhoff is nu voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kansen van Dijkhoff op VVD-leiderschap verkleind na gedoe om wachtgeld

'Prima'

In Elsevier Weekblad zegt Rutte dat hij in Dijkhoff niet per se een toekomstige lijsttrekker ziet. Volgens het tijdschrift laat Rutte daarmee feitelijk de VVD-kroonprins vallen. "Klaas is prima. Maar 't is niet per se hij. Dat is niet zo."

Rutte vindt minister Cora van Nieuwenhuizen ook prima. Rutte bekijkt nog of hij zelf nog wil doorgaan als VVD-leider. Hij wil zichzelf geen limiet opleggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ziet toch af van wachtgeld

Geen gewoonte

Rutte zelf zegt in een reactie dat hij 'helemaal niemand' laat vallen. "Er wordt nieuws gemaakt van iets dat er helemaal niet is." Volgens hem schetste hij alleen maar hoe het proces bij VVD werkt.

De partijleider vertelt in het weekblad dat het geen gewoonte is bij de VVD dat de fractievoorzitter de opvolger wordt. "Die regel is er niet. De VVD is een compleet anarchistische club. Daar zit helemaal geen lijn in dat soort dingen."

Dijkhoff zelf benadrukt dat hij dat zelf ook altijd heeft gezegd. "Niemand is per se opvolger en niemand wordt op voorhand uitgesloten. Ik had het omgekeerde antwoord erger gevonden."

Doorgaan Rutte

Rutte bekijkt nog of hij zelf nog wil doorgaan als VVD-leider. Hij wil komende zomer de knoop doorhakken. Hij wil zichzelf geen limiet opleggen. Hij was in 2006 voor het eerst lijsttrekker van de liberalen. Sinds 2010 is hij premier.

Rutte is niet bang dat hem hetzelfde overkomt als zijn voorganger Jan-Peter Balkenende, premier van 2002 tot 2010. Na acht jaar lieten de kiezers de CDA'er genadeloos vallen. "Er zijn geen regels in de politiek. Slechts twee dingen zijn bepalend. Heb ik de energie? Heb ik de ideeën? Dus erger ik me nog steeds kapot over allerlei dingen in het land die ik anders wil, dan ga ik door."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dijkhoff vindt dat VVD koers moet wijzigen: 'Scherpte verloren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore