Ga naar de inhoud
Cruciaal voor meerderheid senaat

PvdA eist extra geld voor natuur in ruil voor steun spoedwet stikstof

De Eerste Kamer.

De PvdA is bereid de spoedwet stikstof in de Eerste Kamer te steunen als er meer geld komt voor natuurherstel, betaalbare woningen en betaalbaar openbaar vervoer. Dat heeft PvdA-leider Lodewijk Asscher vandaag bekendgemaakt.

De steun van de PvdA is noodzakelijk voor een meerderheid in de Eerste Kamer voor de spoedwet, die er voor moet zorgen dat de bouw van woningen en infrastructuur volgend jaar weer op gang komt. De regeringspartijen hebben met steun van de PvdA 40 zetels in de Eerste Kamer.

Veel bouwbedrijven zitten in de problemen omdat vergunningen voor projecten uitblijven vanwege de stikstofcrisis. Veel banen dreigen hierdoor verloren te gaan.

Betaalbare huizen

Asscher wil dat het kabinet veel meer besteedt aan natuurherstel dan de 250 miljoen die daarvoor nu is gereserveerd. Ook wil hij dat het kabinet maatregelen neemt die autogebruik verminderen. Dat kan volgens hem door het openbaar vervoer betaalbaar te houden door de tarieven niet te verhogen.  En als er dan straks weer kan worden gebouwd vindt Asscher dat veel meer betaalbare woningen moeten worden gerealiseerd, voor mensen die nu geen huis kunnen vinden..

In het wekelijks gesprek met RTLZ  zei minister Wobke Hoekstra van Financien vandaag 'dat voor het kabinet op plaats een, twee en drie staat dat het het probleem wil oplossen en dat dat geld kost is evident'. Daarmee lijkt de weg voor het sluiten een deal met de PvdA vrij.

De Eerste Kamer debatteert en stemt in principe volgende week over de spoedwet, zo is vandaag in een procedurevergadering besloten. Voorwaarde is dat minister Carola Schouten van Landbouw Natuur en Voedselveiligheid de schriftelijke vragen van de senatoren snel en goed beantwoordt.

Kamer
Lees ook
Kamer stemt in met spoedwet stikstof die woningbouw op gang moet brengen

Tweede Kamer

Vorige week stemde de Tweede Kamer voor de spoedwet. Maar de meerderheid in de Tweede Kamer bestaande uit VVD, CDA, D66, ChristenUnie, 50Plus, SGP en Van Haga vertegenwoordigt geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Het kabinet heeft de steun van de PvdA of van de groep Otten nodig om aan een meerderheid in de senaat te komen. Volgens bronnen in Den Haag wordt vooral ingezet op het binnen boord halen van de PvdA. De groep Otten wil namelijk dat er minder natuurgebieden komen en dat is onbespreekbaar voor een aantal coalitiepartijen.

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

03:18